Zárszámadás Vácon: több a fejlesztés és a felújítás

Mi a zárszámadás és mitől izgalmas? A városi költségvetés teljesülését bemutató rendelet, ebből látszik, hogy mi is történt valójában, mert a számok jól tükrözik a folyamatokat. Egyrészt azt, hogy mennyivel nehezebb helyzetben volt Vác 2020-ban a világjárvány miatt, mint volt korábban, illetve, hogy a város vezetőinek, illetve a városi cégek irányítóinak és a munkatársaknak milyen mértékben sikerült mérsékelniük a sokkoló hatásokat – írja a vac.hu.

Lenne ok a büszkeségre, hiszen úgy vészelte át a város a járványt, és a járvány kezelésére született sanyargató kormányzati döntéseket, hogy nem roppant meg a közösség működése. Ehhez kellett a kollégák áldozatvállalása is. Az elhunytak számáról egyelőre nincsenek városokra lebontott részletes adatok, de valószínűleg nem csak a váciak érzik úgy: őket jobban sújtotta a járvány, mint más közösségeket.

Ami feltűnő, hogy a több száz milliós bevételkiesés és központi elvonás ellenére egyensúlyban van a város költségvetése. Más szavakkal: ha nincs a világjárvány, ha nincsenek a városok kasszáját megcsapoló központi intézkedések, akkor most legalább annyival lenne pluszban a kassza, amennyi ezeknek a számlájára írható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Amit érdemes kiemelni: a pazarló szerződések megszüntetésével a város százmilliós nagyságrendű megtakarítást ért el. Ahogy arról már több cikkben is beszámoltunk, az előző vezetés idején Vácra édesgetett Harmat Kert Kft. a mai árakhoz képest jelentős többletköltséggel látta el a városüzemeltetési részfeladatokat. A rendkívül előnytelen megállapodások megszűnése után több korábbi árnál olykor 10, de volt olyan eset, hogy 50%-kal olcsóbban talált vállalkozót az önkormányzat, illetve van olyan feladat is, amelyet a Váci Városfejlesztő újonnan beszerzett eszközei segítségével már saját állományával old meg.

Csak pár példa. A Harmat Kert Kft. négyzetméterenként 3600 forintért vállalta az útburkolati jelek készítését, hagyományos oldószeres festékkel. A jelenlegi vezetés idején szerződtetett vállalkozó ezt a munkát pontosan feleannyiért végzi. A fák ifjítását a kosaras kocsival (amelyből nemrég vásárolt egyet a város) 5 ezer és 125 ezer forint közötti változó áron vállalta a Harmat Kert. Az árlistájuk alapján és a Városfejlesztőtől kért adatokból világosan látszik: a jelenlegi vezetés tízmilliós nagyságrendben spórolt a fák visszavágásával, hiszen ezt a feladatot sem alvállalkozó végzi már.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Másik példa: a Harmat Kert 31 ezer forintért vállalta éveken keresztül a 60×90-es, fanyeles nemzeti lobogók darabjának beszerzését. Ezt a Városfejlesztő által szerződtetett jelenlegi alvállalkozó majdnem nyolcad annyiért, mindössze 4 ezer forintért teszi meg.

Jelentős megtakarítás volt elérhető a korábbi szerződések átvizsgálásával, illetve tevékenységek racionalizálásával.

Szintén csak néhány példa ebből a körből: az első vizsgálatnál kiderült, hogy több embert foglalkoztat a parkolási üzletág, mint amennyire feltétlenül szükség volt. Az átszervezés, éves szinten több, mint 20 millió Ft megtakarítást eredményezett. Pályázatot írt ki a város a mélygarázs működtetésére (takarítás, felügyelet). Millió forintokban mérhető az így elért megtakarítás. Hatmillió forint megtakarítást ért el a város azzal, hogy a közbeszerzéseket lebonyolító cég szerződését módosították.

A volt laktanya területét továbbra is felügyelik, azonban a nyílt pályáztatással szerződtetett vállalkozó havonta többszázezer forinttal kevesebbért látja el ugyanazt a munkát. Ez éves szinten több millió forint. A felesleges megbízási szerződések megszüntetése is több millió forinttal csökkentette a város terheit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A városvezetői és képviselői tiszteletdíj kiadások csökkentésével éves szinten 5 millió forintos megtakarítás valósul meg. Spórolás az is, hogy a korábbi vezetéssel ellentétben nem költ el egy kisebb garzonlakás árát a városvezetők fuvarozására az önkormányzat.

Külön elemzést érdemel, hogy mennyit költött a korábbi vezetés fejlesztésre, illetve felújításra. A mellékelt ábrán jól érzékelhető, hogy miben tér el a korábbi, 2019. őszéig hatalmon lévő, és az újonnan megválasztott önkormányzat viszonya a költségvetéshez.

Az új városvezetés ugyan kevesebbet ígért, mint amennyit korábban az elődje, de a végeredmény, hogy több, mint a duplája lett a felújítás 2020-ban, mint amennyi 2019-ben volt.

Még látványosabb a különbség a fejlesztések esetében. 2018-ban végül néhányszáz millió is alig jutott erre a célra. 2019-ben alig több mint százmillió forint valósult meg. Ezzel szemben 2020-ban, a világjárvány és a megszorítások idején a Matkovich Ilona által vezetett önkormányzat kétszerannyi fejlesztést valósított meg, mint amennyit a Fördős Attila által irányított.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments