A fecskék eltűnésének veszélye hazánkból

Nyáron, a fiatal madarak kirepülése után is kétmillióval kevesebb fecske maradt hazánkban, mint húsz évvel ezelőtt – tudhatjuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírleveléből, ahol ismét a fecskék magyarországi helyzetéről írtak. Öröm az ürömben, hogy ez a szám mely stabilnak tűnik annak köszönhető, hogy hazánkban az elmúlt években elindított fecskevédelmi programok meghozták a gyümölcsüket. Jelenleg nem kell félnünk a fecskék teljes eltűnésétől hazánkban. Évekkel ezelőtt még ez volt valószínűsíthető. Ebben nagy szerepe volt nem csak az aktív madárvédelemnek, hanem a környezeti nevelésnek. Ma már nem elfogadott a fecskefészkek leverése, a madarak elüldözése. A lakosság környezettudatosabb lett e tekintetben. A mezőgazdaság és az önkormányzatok környezettudatos gazdálkodásának megvalósítása (közterületek madárbarát kezelése, biológiai szúnyogírtás), még hátra van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Látjuk őket nap mint nap és azt hinnénk, hogy attól, mert elsuhannak felettünk mindent tudunk róluk, pedig nagyon érdekes az ő ismeretlen világuk.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments