A környezettudatosságra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni

Manapság a legtöbb csatornán keresztül, a legkülönfélébb módokokon sulykolják nekünk a környezetszennyezés okozta káros következményeket, de mégse foglalkozunk vele kellő képen. Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseknek, felvetéseknek az elhanyagolása vált napjaink egyik legégetőbb problémájává. Ezért is lehet fontos a fiatalabb generációk számára minél hamarabb megmutatni a helyes irányt, hátha az ő esetükben több eredményt sikerül elérni.

Figyelemfelkeltő programok, játékok, látványosságok vagy akár csak kis érdekességek. Ilyenekkel és ehhez hasonló kreatív ötletekkel lehet felkelteni a fiatal gyerekek érdeklődését, akik még nyitottak a világra és még készek befogadni az eléjük táruló új impulzusokat. A természetvédelem és a környezettudatosság pedig olyan témakörök, amik nemhogy csak az ő személyes fejlődésük kapcsán lehetnek hasznosak, hanem ők így már korán olyan alap tapasztalatokat és tudást szerezhetnek, amik nagyban befolyásolhatják a jövőben a közgondolkodást. Ennek az eléréséhez pedig nem is kell hatalmas léptékekben gondolkozni, elég lehet csak kisebb lépésekkel előre haladni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Hasonlóan gondolkozhatnak a Zöld Dunakanyar Program résztvevői, illetve önkéntesei is, akik legújabb akciójukban magas ágyásokat és komposztáló ládákat helyeztek el több óvodának az udvarában, többek között a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben. Ezzel is erősítve azt a gondolatot, hogy a környezettudatosságra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

„Egy újabb mérföldkőhöz és egy újabb projekt lezárásához érkeztünk el. Bebizonyítottuk, hogy ha valaki tenni szeretne a környezetéért, annak lehetősége van rá. Lehet fiatal vagy idős, lehetőség mindig van rá. Arra szeretnénk bíztatni az embereket, hogy éljenek ezzel. Szeretnénk, hogy a természet védelme ne csak addig működjön, amíg beszélni kell róla, hanem cselekedjünk is.” – vezette fel mondandóját Szabó Csaba, a Zöld Dunakanyar Program vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Majd megosztotta, hogy kezdeményezésük során eddig 11 település 24 óvodájába juttattak el 13 magas ágyást és 13 komposztáló ládát. Ezzel pedig nem titkolt céljuk, hogy hosszútávon több ezer gyermeknek teremtsék meg a lehetőséget arra, hogy újabb vagy bővebb környezeti nevelés képezhesse a mindennapjaik részét. De természetesen nem csak az ilyen kiskorú gyerekek körében gondolkodnak. Elmondta, hogy „a következő ilyen projektünkben az általános iskolákat fogjuk felkeresni és nekik fogunk magas ágyásokat és komposztáló ládákat elkészíteni.”

A rövid sajtótájékoztatót Rétvári Bence államtitkár zárta és az előtte felszólalóhoz csatlakozva hozzátette, hogy a Zöld Dunakanyar Program keretében igyekeznek a fiatalok számára is a természet szeretetét, a természet kíméletét már a mindennapos gyakorlat részévé tenni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

„A környezettudatos és környezetbarát nevelést nem lehet elég korán kezdeni. […] itt a Dunakanyarban megjelenhet egy-egy magas ágyás, vagy egy-egy komposztáló révén az a szemlélet, amivel, aki egy egész tanéven keresztül egy növényre odafigyel, az utána sokkal inkább oda fog figyelni a későbbiekben is, vagy otthon is a természetre, a környezetre.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments