Bicajjal, rollerrel és gördeszkával is használható az új pumpapálya

Az utóbbi 1-2 hónapban sokak figyelmét felkelthette a Duna-part déli részén, közvetlenül a kerékpárút mellett készülő új bringapark, illetve az ezt övező munkálatok. Legalábbis az elmúlt hetek tapasztalatai erre engednek következtetni. A város fiatalsága vagy éppen az arra járó biciklisek és egyéb eszközzel rendelkezők már felfedezték maguknak ezt a sportolási lehetőséget és birtokba vették az új „pumpapályát”. De július 17-én, szombaton a hivatalos átadóra is sor került egy rövid bemutató, majd verseny kíséretében.

Szükség is volt a kis nyitóelőadásra és tájékoztatóra azok számára, akik még nem találkoztak ehhez hasonlóval. Így kiderült számunkra is, hogy egy kerékpáros ügyességi pályával állunk szemben, amely arról kapta a nevét, hogy ha a használója megfelelően „pumpál” akkor tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni rajta. Emellett a pályaépítők részéről felszólaló Pikler Róberttől azt is megtudhattuk, hogy ez „azért lett ennyire népszerű pályatípus, mert sokféleképpen használható, többféle sporteszközzel. Egyaránt alkalmas amatőrök, gyerekek számára is, hogy az alapvető technikai tudást, kerékpáros biztonságot elsajátítsák és alkalmas versenyzésre, profi versenyzők gyakorlására is.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Az átadót Matkovich Ilona polgármester nyitotta meg és üdvözölte a résztvevőket. Majd elmondta, hogy a Duna-part ezen részének a szebbé és mindenki számára hasznosan felhasználhatóvá tételét irányzó terveknek a részeként került kialakításra ez a terület. A szabadtéri időtöltés extrémebb alternatíváiban meglátva a potenciált az Aktív Magyarországért programon belül, 50%-os pályázati támogatással és 50% önkormányzati önrésszel, a kerékpáros közösség megkeresésére döntöttek emellett a lehetőség mellett.

Ezt követően Benyó Balázst, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökét és Kacsó Dánielt, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ sajtófőnökét hallgathattuk meg. Ők elismerve a váci városvezetés nyitottságát az ezirányú kezdeményezésekre, még egyaránt a bringaparkoknak a küldetéséről ejtettek néhány szót.

Szerintük a fiatalok körében nagy verseny zajlik a tekintetben, hogy milyen élménnyel lehetne őket kiszabadítani a virtuális világból. A vácihoz hasonló pumpapályákban pedig nagy lehetőséget látnak arra nézve, hogy a fiatalságot kicsábítsák a természetbe, ahol ezeken a pályákon új kapcsolatokat és baráti közösségeket tudnak kialakítani. Ezért is indították útnak a bringapark építési programot, aminek a váci az első, idén megépült változata lett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az esemény a már említett rövid bemutatóval zárult, ahol részben a váci Pipó Bence által megnézhettük, hogy az igazán hozzáértők mit is tudnak kihozni egy ilyen pályából, illetve ráhangolódhattunk az ezt követő versenyre is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments