Elkezdtük tervezni a mobilitási hetet

Kettőezret írtunk, amikor az első autómentes napot megszerveztük Vácott, melynek keretében a programra ellátogatott Katona Kálmán is, az akkori közlekedési miniszter, aki nagyon fontosnak tartotta a kerékpáros közlekedés lehetőségeinek kiszélesítését, ezért érkezett a programra is bringával az akkorra megépült regionális kerékpárúton. Ezen a napon nemcsak a miniszter, hanem szerte Európában, aki tehette kerékpárra szállt és nem a környezetet szennyező gépkocsival közelítette meg úti célját.

Ma már az autómentes nap helyett mobilitási hetet rendeznek Európa szerte, ahol a kerékpáros közlekedés mellett, a testmozgás az egészséges életmód szerepét hangsúlyozzák és a közlekedés környezetbarát megoldásait mutatják be.

Persze van ebben is valami kampányszerű, valami dömping, amit az ember ha a volán mögül nézi, amikor a dugóból nem tud kijutni, hogy a munkahelyére érjen, nem biztos, hogy a programmal eggyé tud válni.

Persze minden olyan, amilyenre tudjuk csinálni. Ha nem ostoba nemzetközi kampányokat másolunk, és nem jelszavakkal tűzdeljük ki a zászlónkat, hanem hasznos programokat szervezünk, még jól is elsülhet a mobilitási hét.

Az idén szeretnénk olyan programokat szervezni a mobilitási hét keretében, amik a lakosság minden korosztályának vidám, mégis tanulságos elfoglaltságot jelent.
A legkisebbekkel, az ovisokkal szeptember 18-án, a Gyadai rétre látogatunk el, ahol egyetemisták segítik majd az ovisokat, hogy ott állomásról állomásra megismerhessék a legkisebbek a rét növényeit, állatvilágát, ásványkincseit és a patak élővilágát. És persze játékos formában elsajátíthatják majd a túrázó viselkedését a természetben, és baleset esetén az elsősegélynyújtás lehetőségeivel is megismerkedhetnek.
Az általános iskolások felsőtagozatos csoportjainak szeptember 21-én, a regionális kerékpárúton rendezzük meg a Tour de Vác-ot, ami nem gyorsasági, hanem inkább környezetvédelmi verseny, de abban hasonlít a kerékpáros körversenyekre, hogy a versenyző csoportoknak állomásról állomásra a város körül kerékpárral kell közlekedniük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A program központja a múzeumkert lesz, ahová a versenyzést követően beérkeznek a tíz fős iskolás kerékpáros csoportok. Hogy ki lesz a győztes, az nem csak attól függ, hogy mennyire vannak tisztában a kerékpáros közlekedés szabályaival, hanem több más témakörben is (drogprevenció, természetvédelem, egészséges táplálkozás, és más témakörökben) számot kell vetniük tudásukról.

A középiskolás generációnak a mobilitási hét keretében szeptember 16-án, rendezzük meg a diákpolgármester választást, amit a Covid miatt az elmúlt 2 évben ki kellett hagynunk. A programot a kerékpáros közlekedés kidomborításával tervezzük, de az idén is sor kerül a város főterén a kampányoló diákok műsoraira, ami mindig vidám színfolt a város életében.
Ezután a diákok versenyére a városháza tanácstermében kerül sor, ahol az iskolák csapatai frakciókat alkotva fognak megküzdeni a város fontos jelen és jövőbeni kérdéseiről. A Március 15. téren és a sportcsarnokban lehet majd leadni a szavazataikat a város 20. diákpolgármesterére. Aki a fenti programokon csapatával a legjobbnak minősül, neki fogja majd átadni Matkovich Ilona polgármester és Vanderlik Boróka, valamint Dudás Ferenc a város jelenlegi diákpolgármesterei a város kulcsát és a diákpolgármesteri láncot, hogy egy éven keresztül képviselhesse a diákságot, szervezhesse életüket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Persze a mobilitási hét a felnőtteknek is szolgál olyan programmal, amivel bizonyíthatják mobilitásukat. Ez nem más, mint a szeptember 19-i Naszály túra, ahol Hajdú Sanyi bácsi természetjáró vezetésével indulhat el a város apraja-nagyja a Naszály hegy csúcsára, ahol egy közös ebéd közepette beszélgethetünk a természet szépségeiről és annak védelméről.

A túrát olyan útvonalra tervezzük, hogy a hegy legfontosabb bányászati helyeit (kosdi szénbánya, Zsidóbánya, Pádimentom, kőbánya, és a sejcei agyagbánya) is megismerhessük.

Ha sikerül, ezzel mobilitásra serkenthetjük a város minden korosztályát, feltéve, ha akarnak élni a lehetőséggel. Természetesen országos programok is lesznek a mobilitási héten, és a közeli Budapesten is számos autómentes programon részt vehetünk majd.

Már elkezdtük a városi programok szervezését, de tudjuk, hogy a Covid megint beleszólhat az őszi programok megvalósításába, ahogyan tavaly is beleszólt. Van olyan programunk (Fut a Keszi), amit most kezdünk el negyedszer újra szervezni és csak bízhatunk benne, hogy eljön az az idő, amikor már nem kell számítani újabb fertőzéshullámra. Mindenesetre, a város lakói számíthatnak ránk, egy újabb hullám után is. Újra kezdjük a tervezést, nem adjuk fel a város környezeti nevelését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Persze ehhez az kell, hogy a város lakói se adják fel és vevők legyenek a programjainkra.
Ugye, ti sem adjátok fel? ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments