Felújítják a visegrádi várat és környezetét

A Dunakanyar térségének egyik lenépszerűbb turisztikai és történelmi látványossága Visegrád, illetve azon belül a többek között az Anjouk és a Hunyadiak alatt is kiemelkedő jelentőségű visegrádi vár. Méltán fontos emlékhelyi funkciója amellett, hogy korábban az ország központja volt közigazgatási és kulturális szempontból egyaránt, abból is ered, hogy az iskolából bizonyára sokak számára ismerős 1335-ös királytalálkozó színhelyéül is szolgált. Így nem véletlen, hogy a „Visegrád 700″ névre keresztelt kormányzati beruházási programot, mely során felújítják a várat és környezetét is a találkozó 700. évfordulójára, 2035-re tervezik kivitelezni.

A beruházás lebonyolítását irányító Fodor Gergely és az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Vitályos Eszter által közösen tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a program célja „a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása″. Kiemelték, hogy a hiteles történelmi rekonstrukciókhoz művészettörténész, történész és néprajzos szakemberek javaslatait is figyelembe fogják venni és a már régóta húzódó régészeti feltárásokat is elvégzik. Az így végbemenő felújításokkal pedig a fellegvár és a királyi palota mellett az alsóvár, a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

De a tájékoztató során elhangzott, hogy nem csak kulturális és turisztikai célokat szolgáló projektről van szó, hanem a település és a térség hosszú távú fejlődését is elő kívánják segíteni. Ennek része egy új városközponti parkoló és sétány kialakítása, a Makovecz Imre által tervezett Magyar László Tornacsarnok korszerűsítése és a Viktorin sétány felújítása. Emellett a tervek között szerepel a terület akadálymentesítése, illetve az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, bejárhatóvá tétele.

A munkálatok ütemezetten fognak zajlani és előreláthatóan a királyi palotával fognak kezdeni. Tehát először az északi részt rekonstruálják, majd teljesen berendezve adják át a nagyközönségnek és ehhez hasonlóan szeretnének tovább haladni. Ez alatt az időszak alatt kiemelt fontosságúnak tartják azt is, hogy soha ne legyen az egész épületegyüttes elzárva az emberek elől, így az első szakasz alatt a fellegvár és az alsóvár is látogatható lesz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments