Folytatódó polgármesteri tárgyalások: Márki-Zay Péter Vácon járt

Nem csupán Vác külhoni diplomáciájában, hanem a magyar települések vezetőivel történő polgármesteri tárgyalásokban is felgyorsultak az események a pandémia enyhülésével. Matkovich Ilona ezúttal Hódmezővásárhelyről érkező polgármester kollégáját, Márki-Zay Pétert fogadta szombaton a városházán – írja a vac.hu.

A városvezetői találkozón megvitatták az önkormányzatok mai helyzetével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és áttekintették, hogy a járványhelyzet milyen problémákat vetett fel önkormányzataiknál. Megállapították: lehetőségük szerint jól kezelték a gondokat. Ugyanakkor úgy vélték, a kormányintézkedések nem segítették a helyi szintű védekezést, sőt a központi döntések folyamatosan hozták gazdaságilag egyre nehezebb helyzetbe a településeket.

Márki-Zay Péter – aki Matkovich Ilona tavalyi hódmezővásárhelyi látogatását viszonozta – egyetértett váci kollégájával abban is, hogy erős önkormányzatokra van szükség, melyhez elengedhetetlen az önkormányzatiság eredeti alapjainak helyreállítása. Az elsősorban az ellenzéki vezetésű települések mostanában érezhető központi pénzügyi ellehetetlenítésének igazi kárvallottjai az emberek. Álláspontjuk szerint a valós helyi igények kielégítése érdekében minél előbb vissza kell juttatni a gépjárműadó és az iparűzési adó központosított részét oda, ahonnan elvették azt. Ezen felül meg kell vizsgálni a személyi jövedelemadó újraosztási gyakorlatát is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kijelölték a helyhatósági választások váci szavazóköreit - Változások mind a 10 választókörzetben

Vác és Hódmezővásárhely egyaránt tagja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének, ahol ezek a kezdeményezések aktualitásuk miatt állandó témát jelentenek az egyeztetéseken.

A két város polgármestere végül megállapodott abban, hogy a tavaly megkezdett kétoldalú együttműködés mindkét település polgárainak hasznára van, így a jövőben folytatni szükséges. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments