Helyére került a harmadik Kolodko miniszobor is Vácon

Múlt héten került ki az első, Kolodko Mihály által készített miniszobor Vácon, amely a Kőkapunál az éppen aggódó Mária Teréziát mutatja be. Az ukrán származású művész, aki már évek óta városunkban él, két további szobrot is elkészített – erről számolt be Matkovich Ilona polgármester hétfőn.

„Az elmúlt években többször is megkérdezték tőlem, hogy miért nincsen Kolodko Mihálynak szobra Vácon, hiszen sokan tudják róla, hogy itt él évek óta. Amikor megválasztottak minket, akkor nagyon hamar felvettük a kapcsolatot a művésszel. A városházán találkoztunk, ahonnan úgy ment el, hogy a városnak több szobrot is készít. Nagy örömmel vette a megkeresést, mert ismerve Vác történelmét már meg is formálódott benne, hogy mely figurákat készít majd el” – mondta a városvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A negyed évezredes jubileumára felújítják a váci székesegyházat

Mária Terézia alakja után, Morzsa kutya és a tyúkanyó párosa is elkészült Petőfi Sándor verse alapján, melyet a vasútállomáson csodálhatnak meg az érdeklődők. A harmadik minialkotás pedig Sajdik Ferenc munkáját idézve, a Pannónia-ház előtt található.

Kolodko Mihály szobrai leginkább Budapesten fedezhetőek fel. A művész magát gerilla szobrásznak tartja, ezért hagyományos szoboravatásra sem kerülhetett sor.

Matkovich Ilona polgármester végül invitálta a váciakat, hogy nézzék meg a szobrokat és vegyenek részt a július 22-én újra nyíló Sajdik-gyűjtemény megnyitóján a Pannónia-házban. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments