Kolodko Mihály: Apró szobrok, nagy sikerek

Országszerte egyre több városban láthatóak a jelenleg Vácon élő Kolodko Mihály – aki magát gerillaszobrásznak tartja – köztéri szobrai. A művész jellegzetes stílusú apró szobrai igen népszerűek. Külön varázsa a témának, hogy a szobrok megjelenését nem előzi meg hírverés, nincs szoboravatás pátoszos hangú beszédekkel. Hanem egyszer csak ott vannak, ahova az alkotó megálmodta őket. Tudvalévő, hogy a váci alkotásokat a város gazdag történelme ihlette. A Kőkapunál Mária Terézia alakja tűnt fel. A vasútállomáson Petőfi Sándor Anyám tyúkja című híres verse jut eszünkbe, hiszen Morzsa kutya és a tyúkanyó alakjai láthatóak. Köztudott, hogy Petőfi 1848. február havában Vácon írta a verset. Aztán van a főtér, amely az ország egyetlen háromszög alaprajzú barokk főtere. Itt, egészen pontosan a Pannónia-ház előtt pedig Sajdik Ferenc munkássága előtt tiszteleg a művész a Csúzli című alkotásával. Itt a szobor alapzata szintén háromszögű. Mindhárom váci alkotás süttői mészkőn kapott helyet, ami nem véletlen: már a 15. században a kor mesterei is óriási lehetőséget láttak ebben az anyagban. A reneszánsz építészet szakemberei pompás palotákat, kastélyokat, és persze csodás szobrokat alkottak a süttői mészkőből, amely időtálló, jól megmunkálható. Ma is igen népszerű a szobrászok, építészek körében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Kérdésemre, miszerint miért épp ez a három miniszobor témája ihlette meg a művészt, Kolodko Mihály elmondta, hogy amikor még nem éltek Vácon, egy kirándulás alkalmával látogatták meg a váci látványosságokat, így a diadalívet is, vagy ahogy legtöbben hívjuk, a Kőkaput. Az 1764-ben épült diadalív ugye Mária Terézia tiszteletére épült Isidore Canevale tervei alapján. Az anekdota szerint két hét alatt készült el és a királynő a fogadásakor nem mert áthaladni alatta. Ezt a legendát Kolodko Mihály is olvasta, nagyon érdekesnek találta, és akkor elhatározta, hogy szükség van még valami szoborra, ami emlékeztet erre a legendára. Néhány hónap alatt el is készült a bronzszobor és a helyére került. A vasútállomáson található következő miniszoborról is faggattam az Ungváron született, de anyai ágon magyar származású szobrászművészt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments