Megnyitották a Sajdik Gyűjteményt

Talán nem túlzás azt állítani, hogy július 22-én a Vác város életében meghatározó kultúrtörténeti eseményre került sor a Pannónia Házban, amely épület közel 130 éve viseli ezt a nevet. Megnyitották ugyanis a Sajdik Gyűjteményt, mely az alkotó állandó életműkiállítása.

A rendezvény jelentőségét mi sem mutatta jobban, mint az, hogy a Pannónia Ház udvara teljesen megtelt, több száz fős közönség volt kíváncsi az ünnepélyes, színvonalas és valljuk be, megható megnyitóra. Ki ne ismerné a Pom-pom meséit, A nagy ho-ho-horgász karaktereit, képi világát, történeteit. Sajdik Ferenc groteszk, humoros, néhány vonallal megrajzolt alakjai azonnal felismerhetőek. Azt hiszem az egyik titok az egyszerűségük, melyek jól kidolgozott jellemekkel lettek feltöltve, a legtöbb karakterben gyorsan magunkra ismerhetünk. A Váchoz is szorosan kötődő Sajdik Ferenc, Kossuth-díjas grafikus és karikaturista saját „Sajdikos” univerzumot alakított ki az évtizedek során. Több száz könyvhöz készített illusztrációt. Természetesen az est díszvendégeként ő maga is részt vett a jeles eseményen. Hosszan zúgó taps jelezte, hogy nem akárkit köszönthetünk.

Az ünnepélyes átadón többek közt részt vett Gyöngy Kálmán is, a Magyar Karikatúra Szövetség elnöke, Dr. Kőrösi Ilona, a karikatúra szövetség alelnöke, Halász Géza a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Karikaturista Szakosztályának főtitkára, a karikatúra szövetség váci képviseletében Papp László. Természetesen a közönség sorai között számos karikaturista is helyet foglalt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Elsőként Matkovich Ilona polgármester mondott köszöntőt. Elhangzott, hogy hosszú előkészület után végre méltó helyére került a sokak által szeretett és látogatott Sajdik Gyűjtemény. Vác városa nem csak a háromszögletű barokk tere, a ma is használatos barokk hídja, vagy akár a diadalív, a Duna korzója, vagy az első vasútvonala miatt egyedi. Egyediek vagyunk a nálunk látható Sajdik Ferenc Kossuth-, Munkácsy-, Magyar Örökség díjas, Érdemes művész életművének jelentős részének a kiállítása miatt is. Sajdik Ferenc Budapest és Vác városának is a díszpolgára. Megtudhattuk, hogy a váci önkormányzat 2018-ban vásárolta meg a gyűjtemény százötvenegy darabját Papp László műgyűjtő jóvoltából, amely mostanra kétszázkét darabra egészült ki. Matkovich Ilona kiemelte, hogy Sajdik mesevárosa, girbegurba házai, hósapkás, piros tetős hagymakupolás házai, saroktornyai felidézik azokat a kultúrtörténeti emlékeket, melyeken jókat nevetve, szórakozva ismerhetjük meg a várost. A képeken életre kell Vác történelme Sajdik Ferenc humoros, néhol fanyar bemutatásában. Szó esett a Pom-pom mesék világáról, Gombóc Artúr kalandjairól és A nagy ho-ho-horgász váci adaptációjáról is.

Mint a város vezetője elmondta, a képekhez kapcsolódó történetek színesebbé és gazdagabbá teszik az élményt, és a gyerekek számára is sokkal érdekesebbé tehetik Vác történelmét. A látogatók előtt megnyitott állandó életműkiállítást egy másik művészt is alkotásra sarkalt.  Ő nem más, mint Kolodko Mihály szobrászművész (akivel kapcsolatban nemrég terjedelmes anyagot közölt a Váci Napló), akinek apró szobrai közkedvelt turisztikai látványosságok nemcsak Budapesten, hanem az egész országban és külföldön is. Vácon három Kolodko Mihályhoz köthető alkotás látható. Az egyiket Sajdik Ferenc ihlette, a főtéren látható. Az elkarikírozott csúzlis fiú figurája a Csúzli címet kapta. Ez a szobor lesz a későbbiekben a váci karikaturista kiállítások szimbóluma. Többféle téma és stílus figyelhető meg a Pannónia Ház gyűjteményében, mondta Matkovich Ilona. A felnőtteket talán a híres művészek portréinak karikatúrái, valamint a Vácról készült képek érdeklik majd, míg a gyerekeknek a jól ismert rajzfilmfigurák nyújthatnak élményt. Az egyik szobában éppen ezért rajzfilmeket is nézhetnek a kicsik és létrehoztunk egy foglalkoztató szobát is, amelyben majd játékos foglalkozásokat és akár múzeumpedagógiai előadásokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A köszöntő végén Matkovich Ilona megköszönte a szervezők több hónapos megfeszített, alázatos munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez a különleges közösségi tér.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Sajdik Ferenc is szólt néhány szót a megjelentekhez. A maga sajátos humorával, egyszerűen és röviden mondta az alkotó, hogy ő azért rajzol, hogy ne kelljen beszélnie. Ha már humor, a program következő részében Janklovics Péter színész humorista következett, aki a kiállítást ünnepélyesen is megnyitotta. Elmondta, Sajdik munkásságának méltatása nem egyszerű, mivel az eddigi életműről rengeteget lehetne beszélni. Janklovics szerint, Sajdik Ferenc nem csak egy sima Kossuth-díjas és számos más díjjal elismert művész, mert a maga műfajában egy külön intézmény. Ha valakit véletlenszerűen megállítanánk az utcán bárhol az országban és megkérnénk, hogy mondjon egy karikaturistát, akkor a népszerű humorista szerint tízből tizenegy ember Sajdik Ferencet mondaná elsők között. Nem véletlenül, mert annyira gazdag életműve van, ami generációkon keresztül ível. Janklovics Péter saját példát is hozott, miszerint a szülei a  Ludas Matyi című szatirikus hetilapban látható karikatúrákon nőttek fel, ő maga már a Pom-pom és A nagy ho-ho horgászon cseperedett. Illetve van egy négy és egy két éves fia és a kicsit is gyakran viszi el a Budán található tematikus játszótérre, a Naphegy téren kialakított Pom-pom játszótérre. A humorista elmondta, hogy Sajdik Ferenc tulajdonképpen egy igazi világpolgár, hiszen Berlin mellett született, de ugyanúgy otthon van Görögországban, Dániában, mint épp Dunakeszin. Az életműve is hasonló, nem ismer földrajzi határokat. Ugyanis többek között Basel városában is látható munkája. Megtudhattuk, hogy Sajdik egy korábbi interjúban alkalmazkodó grafikának nevezi a munkásságát, ugyanott az elvet vallja, amivel minden alkotó ember tisztában van, hogy a határidő a legjobb múzsa. Az ünnepélyes megnyitó következő része Janklovics Péter önálló műsora következett a közönség nagy örömére. (Fotók: Sándor Lajos)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments