Nagymaroson, ünnepi gálán vette át Magyarország a V4 kulturális soros elnökségét

Július 1-jén Lengyelországtól Magyarország vette át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból, a 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programsorozatának zárásaként a Dunakanyarban, Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökségének kulturális nyitóünnepségét, amelyre a Váci Napló is meghívást kapott.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között ezt a tisztséget Magyarország tölti be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amelyet korábban Vácott, idén viszont már Nagymaroson rendeztek meg, egy vadregényes helyszínen – a kéthetes rendezvény egy választott napjára belépőt kaptak a frontvonalban dolgozók párjukkal együtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Július 1-jén aztán a kulturális elnökség szimbolikus átadására Nagymaroson egy ünnepi gála keretében, az eseménysorozat zárásaként került sor.

A gálát egy rövid sajtótájékoztató előzte meg, a gála során pedig remek produkciók és beszédek váltották egymást. A művészi alkotásokat a meghívott közönség ámulattal figyelte; fellépett Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, aztán a Feledi Project, a Junior Príma-díjas Gubik Petra és Csengeri Attila színművészek, Dánielfy Gergő énekes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistái, Lengyelország egyik kiemelt tehetségű zsonglőrje és az Urban Verbunk táncegyüttes. Láthattunk tőlük többek között énekes produkciót, lélegzetelállító „felemelős” táncot, vagyis artista bemutatót, zsonglőrbemutatót, illetve ének- és táncimprovizációt.

„Három hét alatt sikerült megszerveznünk a fesztivált, és ezzel elsőként nyitottuk meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban” – emelte ki a gála közötti beszédében Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója, a váci Dunakanyar Színház korábbi ügyvezető igazgatója. Az elöljáró hozzátette, hogy az emberek újra elkezdték a közösségi életet élni és élvezni, hiszen a kultúra és a művészet az újrainduló közösségi élet motorja. Végül leszögezte, hogy Nagymaroson végleges helyszíne lett a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozónak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a V4-ek kulturális együttműködése a korábbi birodalmakkal ellentétben ma teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük.

„Egységben az erő, V4-ben a jövő” – tette hozzá a térség parlamenti képviselője.

Dr. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára is a kultúra összetartó erejére hívta fel a figyelmet. Felidézte, hogy nagy utat tett meg a visegrádi együttműködés az elmúlt 30 évben a történelmi sérelmek után, és nemcsak politikai, gazdasági együttműködés lehetséges, hanem kulturális is. A nyelv szétválaszt minket, sok minden más viszont összeköt – tette hozzá.

„Az elkövetkező egy évben egymás kultúráját és múltját tisztelő kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet beindítani” – fogadkozott Fekete Péter, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkára, aki végül Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatójától vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Az ünnepi gálán a 2021-es Köszönjük, Magyarország! indulását is bejelentették. A program célkitűzése, hogy továbbra is segítse a pandémia miatt nehéz helyzetbe került előadóművészeket, a befogadóhelyek számára pedig lehetőséget biztosítson színvonalas produkciók bemutatására. (Fotók: VéNégy Fesztivál – Klinger Gábor)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments