Ökológiai katasztrófa a Duna mellékfolyójánál

Pár nappal ezelőtt 400 köbméternyi fermentációs hulladék ömlött a Duna mellékfolyójának számító Garamba egy biogázüzemből a szlovákiai Zólyombúcs közelében. Egy, a viharban kidőlt fa okozta az ökológiai katasztrófát, mivel az pont egy hulladékot tároló zsákszerű tartályra zuhant. A baleset közben a tartály megsérült, az esőzések következtében pedig belemosta a vihar a patakba a káros anyagot, ami aztán a Garamba végezte.

A szennyezés érintette a folyó egész élővilágát és súlyos károkat okozott. A szlovákiai Bezeréte település mellett horgászók jelentették a horgászszövetségnek, hogy bűzlik a víz és kifejezetten zavaros is, továbbá rengeteg elpusztult halat láttak. A horgászszövetség ezután azonnal értesítette a hatóságokat.

Szendőfi Balázs, természetfilmes azt közölte Facebook-oldalán, hogy hétfő esti információi szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Ráadásul ebben nincsenek benne az apróbb termetű halak, mert a kisebb tetemeiket nehezebb összegyűjteni. Viszont a rendkívül kisállományú, világszinten veszélyeztetettként nyilvántartott dunai galóca több példányát is látni a tetemekről készült képek között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A szakértők figyelmeztetik a kutya gazdákat, hogy semmiféleképpen ne engedjék kedvenceiket a vízbe. Az apadó Duna amúgy is sokkal szennyezettebb most, mint áradások előtt, de a baleset még tovább rontotta a helyzetet. A fürdés és az ivás a Duna vizéből jelenleg nagyon veszélyes lehet az állatok számára. De több önkormányzat, köztük például Zebegény vagy Verőce egyenesen fürdési tilalomra hívja fel a figyelmet az emberek számára is, bár egyelőre bővebb információkat nem közöltek.

Fontos elmondani, a biogázállomást üzemeltető vállalat azonnal megkezdte a hulladék további kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést. A héten vett vízminták kiértékelése jelenleg is zajlik, eredmények pedig jövő hétre várhatók. A mintákat a katasztrófavédelem vette le, az adatokat pedig majd továbbítják a kormányhivatalnak. (Fotó: Budapest halai facebook oldal) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments