Szerdától 4+1 nap színház és zene Verőcén – indul a Major Minor, az ország legkisebb összművészeti fesztiválja

A tavaly nyáron debütáló Major Feszt idén egy még kisebb kiadással jelentkezik: július 14-e és 18-a között kerül megrendezésre a Major Minor a festői szépségű Völgy Majorban, Verőcén, Budapesttől alig egy órára. A 4+1 napos mini fesztiválon színházi előadások és koncertek váltják egymást egyetlen programhelyszínen.

A fesztivál 0. napja (július 14.) egyben a harmadik Színészfesztivál. Az első két nagysikerű budapesti Színészfesztivál után a szervezők úgy döntöttek, kimozdulnak a fővárosból, és a Major Minor 0. napján vonultatják fel a zenélni is szerető színészekből formálódott produkciókat. Fellép a Rézpróba, a Kolibri Színház zenekara, A jó, a rossz és a loop Herczeg Tamás és Máthé Zsolt pop-rock klasszikusokat egyedi módon feldolgozó formációja, Azegrivár, Egri Bálint egyszemélyes zenekara, Tasnádi Bence és Várvölgy Szabolcs, akik egy John Lennon-esttel készülnek, a Rózsák, az első éves fizikai osztály együttese, az egykori kaposvári színészhallgatókból alakult BEKVART és természetesen a házigazda Harmadik Figyelmeztetés, a színészzenekarok „mamutja”, a koncertek után pedig ZsVÁ, azaz Zságer-Varga Ákos szolgáltatja a talpalávalót. A szervezők nem titkolt célja, hogy a járvány miatt elmaradt összes premierbulit ezen az estén pótolja be a színházi szakma, ezért erre a napra 1000 Ft-os szakmai jegyeket is értékesítenek, melyre minden színházi dolgozó jogosult.

Július 15-én, csütörtökön a fesztivál színházi programja két monodrámával indul: elsőként Esterházy Péter (Csokonai Lili) Tizenhét hattyúk című művét láthatjuk Péteri Lilla előadásában (rendező: Cserhalmi György), majd Szabó Zoltán bújik Királyhegyi Pál író, humorista bőrébe (Első kétszáz évem, rendező: Bánki Gergely). Koraestétől koncertek várnak az érdeklődőkre: fellép a Szabó Balázs Bandája, a Diabolus in Musica, a Harmonia Garden, de az éjszaka folyamán komolyzenét is hallhatunk A három bohém tenor, azaz Gippert Béla, Hajdú András és Kóbor Tamás tenoristák előadásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Július 16-án, pénteken öt színházi előadás követi egymást, elsőként a legifjabbak lépnek színpadra: a Pesti Magyar Színiakadémia III. évfolyamának vizsgaelőadása, a Fürdőavatás – avagy ki ment ki Felhőfi-Kiss László rendezésében, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 13. évfolyamának hogy ÉN lehessek ÉN c. zenés ÉNkeresése lesz látható (rendező: Szalai Ádám). Kevés autentikusabb helyet lehet elképzelni Orwell Állatfarmjának, amit a Ciróka Bábszínház Vidovszky György rendezésében mutat be. Őket Szatmári Attila követi, aki Hamvas Béla A bor filozófiája című művéből ad ízelítőt. Este a TÁP Színház tart előbemutatót: Vinnai András Roletti című előadásának 2020 őszén tervezett bemutatóját a járvány elsodorta, így elsőként a Major Minoron lesz közönség előtt látható a Jakab és János legendás barátságát bemutató kétszemélyes darab (szereplők: Jankovics Péter és Szabó Zoltán). A színházi blokk után a szintén alapvetően színészekből álló Dante, valamint az Ágoston Béla vezette Zuboly zenélnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Július 17-én, szombaton is a színházé a főszerep. Már hagyománynak tekinthető az EgynaposSzínház, melynek lényege, hogy az előadás egy nap alatt, a fesztiválon születik meg és a bemutatót is ott tartják. Idén a Pesti Magyar Színiakadémia egykori tanulói Verőce irodalmi történeteiből válogatva készítenek előadást a pénteki nap folyamán, a bemutatóra szombat délelőtt kerül sor. Őket a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium idén végzett osztálya (osztályfőnök: Herczeg Adrienn) követi, akik Ibsen klasszikusával, a Peer Gynt átiratával érkeznek, melyet Benkó Bence (k2 Színház) rendezett. Ezt követően Nagy Mari Mária testamentuma című monodrámáját láthatjuk, fia, Viktor Balázs rendezésében – az ír származású Colm Tóibín regénye alapján készült előadás anya és fia kapcsolatát írja le a magányos anya szemszögéből. Ezután némileg könnyedebb vizekre evezhetünk, érkezik az E-Mancik Színházi Manufaktúra Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadása, melyben négy nő mesél, versel, dalol kendőzetlenül arról, „hogy milyen a férfiakkal (vagy nélkülük), a szexről (vagy annak hiányáról) meg persze a nőkről is”. A nap utolsó előadása a Mezítlábas Opera előadása – a Kisképző csapata Gershwin: Blue Monday című operáját adja elő. Az est Janklovics Péter, színész, humorista stand-upjával folytatódik, őt a fesztivál „himnuszát” is jegyző Major zenekar követi. Az estét a k2 Színház alkalmi all-star zenekara, a hiperpetya akusztika zárja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Július 18-a, vasárnap az egész család számára tartogat programokat: a délelőtt gyerekelőadásokkal indul, majd érkezik Kakasy Dóra Janikovszky Éva A lemez két oldala című művével. Az előadások után két duó zenél: Orbán Bori és Pánczél Kristóf, majd Hunyadi Máté és Bencsik Levente (Mattroz). Este Beck Zoli, a 30y zenekar frontembere Gyereknek bátor című szólóestjét láthatjuk, hallhatjuk, őt pedig a Czutor Zoltán vezette Belmondo zenekar követi. A fesztivál záróakkordjaként a Szerelemfesztivál című előadás dalai lesznek hallhatók a BIAK színészosztályának előadásában csupa ismerős táncdallal.

A Major Minorra korlátozott számú napijegy váltható csupán 3500 Ft-ért – a megvásárolható jegyek számát a szervezők napi 150 db-ban korlátozták, ezzel biztosítva a családias hangulatot, és hogy mindenki beférjen minden előadásra. Az esemény védettségi igazolvány nélkül is látogatható, ingyenes sátorozási lehetőséggel.
Verőcei kedvezmény (lakcímkártyával, csak a helyszínen): napijegyek féláron
A belépés 14 év alatt ingyenes.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: www.majorfeszt.hu | www.facebook.com/majorfeszt ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments