Tudnivalók és teendők a parlagfű eltávolításáról

Évről-évre egy kellemetlen visszatérő probléma a parlagfű eltávolításának kérdése. Ennek a gyomnövénynek a nagymértékű elszaporodásának jelentős közegészségügyi és gazdasági következményei lehetnek. Az ellene való védekezés elsősorban az adott ingatlanok tulajdonosainak, illetve használóinak a kötelezettsége, ennek elmulasztása pedig súlyos költségeket és bírságot vonhat maga után. így nem árt tisztában lenni az ezzel kapcsolatos teendőkkel. 

A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokra két jogszabály is kitér. Ezek szerint „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Ugyanakkor szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban kell megőrizni. Ez alól minimális kivételt csak az jelent ha a közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni. De ez esetben is a védekezés elrendelhető, amennyiben a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja.

Azoknak, akik nem veszik kellően komolyan a rendelkezéseket fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez még csak nem is szükséges a konkrét sérelem – azaz az egészségkárosodás – bekövetkezése. A szankciók kiérdemléséhez elegendő a védekezési kötelezettség elmulasztásának a megállapítása. Amennyiben pedig ez bekövetkezik közérdekű védekezést fognak elrendelni, amelyet a jegyző által megbízott vállalkozók fognak elvégezni. Mindezt úgy, hogy a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerülő költségeket természetesen az ügyfélnek kell megfizetnie.

De nem csak a munkálatokkal kapcsolatos költségek azok, amik könnyen ráverhetik az érintetteket ennek a kis munkának az önálló elvégzésére. Ugyanis a munkadíj mellé várható bírság is erős fegyvertény a növény- és talajvédelmi hatóság kezében. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága lesz, mértéke pedig belterületen és külterületen egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

Aki részletesebben is akar a kérdésről olvasni az a vac.hu által közölt dokumentumban megteheti: parlagfuu.pdf ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments