Újabb használt sütőolaj-gyűjtőpontok Vácon

A használt sütőolaj óriási károkat okoz a természetben. Ennek káros hatásairól a lakosság egyre több ismerettel rendelkezik és mára egyre többen is veszik figyelembe, amikor főzés után lecserélik. De Magyarországon a szelektív gyűjtésének aránya nagyon alacsony szintű, a leadási pontok ritkasága nem sokakat ösztönöz környezettudatosabb megoldásokra. A használt sütőolaj és zsiradék nagy része a csatornákban, majd innen tovább folyva a szennyvíztisztítókban végzi.

Az elhasznált anyagok az élővizekbe kerülve szétterülnek a vízfelületen, ezáltal gátolják a víz oxigénellátását, akadályozva a vízi élőlények anyagcsere-folyamatait és rontva életfeltételeiket. A talajba kerülve súlyosan károsítják a talajflórát, terméketlenné téve a talajt, eltüzelve pedig rákkeltő füstöt bocsátanak ki. Arról pedig nem is beszélve, hogy a lefolyóba öntve megtapadnak, és lehűlve szappanszerű lerakódást okoznak a csatornahálózatban, szűkítve az áteresztő képességét, hosszabb távon dugulást is okozva. A szennyvíz más összetevőivel keveredve kénessav keletkezik, amely a csatornarendszer fém- és betonelemeit is kikezdi, csökkentve ezáltal a közművek élettartamát. Így nagy szükség lenne a leadási pontok komolyabb rendszerére, ezzel inspirálva az embereket, hogy inkább itt helyezzék el a hátramaradó olajat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

A fáradtolaj gyűjtőhelyek hiányosságát felismerve és ennek a veszélyeit realizálva kezdődött még tavaly októberben egy civil kezdeményezés a Dunakanyarban, majd Magyarország nagyobb városaiban. A rendszer kiépítése és üzemeltetése a települések részére teljesen ingyenes.

Eddig még csak a népesebb települések részére volt elérhető a hálózat, de idén már a kisebb falvak és városok is jelentkezhetnek a „Cseppet sem!” címmel futó programhoz. A gyűjtés pedig nem csak környezetvédelmi hasznot hoz és a településüzemeltetési költségek csökkenését eredményezi, hanem némi bevételhez is juttathatja a helyi közösségeket. A cég anyagi ellentételezést is ad a gyűjtött mennyiség után, ami szervezett gyűjtés esetén több tízezer forint visszatérítést jelenthet, mely a járvány sújtotta időkben jól jöhet minden önkormányzatnak és közösségnek. Így gondolkodnak Vácon is, ahol ettől a héttől kezdve újabb 3 ponton lehet majd leadni a használt sütőolajat, sütőzsiradékot, kókuszolajat, pálmaolajat. Ezek a helyek a következők:

  • Kis-Váczi Csemege ( Árpád út 87.)
  • Újdeákvári Csemege (Radnóti utca 9.)
  • Földváry Csemege (Kölcsey utca 1.)
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Fontos, hogy a 800 literes gyűjtőedénybe ne öntve, hanem „cseppmentesen” , azaz ZÁRT CSOMAGOLÁSBAN helyezzük el az olajat vagy zsírt. Bármilyen műanyag palackban vagy befőttesüvegben leadható az anyag, de egyéb hulladékot ne tegyünk a gyűjtőbe (pl. használt motorolaj, háztartási hulladék, stb.). Ne nehezítsük meg senkinek se feleslegesen a dolgát.

További „CseppetSem!” Pontok Vácon egyébként még bizonyos óvodákban vannak, ahol nyáron hétköznaponként 6-14, ősztől 6-17 óra között adható le az anyag (szintén zárt csomagolásban):

  • Nyár utcai Óvoda (Nyár utca 1.)
  • Csányi körúti Óvoda (Csányi László körút 13.)
  • Eötvös utcai Óvoda (Eötvös utca 3.)
  • Hársfa utcai Óvoda (Hársfa utca 4.)
  • Leadható továbbá a Váci Juhász Gyula Általános Iskolában (augusztus 20-a után hétköznaponként napközben). ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments