A vendégek Vácra csábítása igazán inspiráló küldetés” – vallja Bucsek Emőke idegenvezető

Élőzenés városnéző séta, éjszakai fáklyás csavargás, „dolce vita” kalandozás a helyi cukrászdák világában – csak néhány példa abból a Vác minél jobb megismerésére csábító kínálatból, amelynek ötletgazdája Bucsek Emőke idegenvezető, aki az utóbbi hetekben igazán nagy lendületbe jöhetett, hiszen végre újra igen sok kisebb-nagyobb csoport érkezik körülnézni a házunk táján.

Nagyjából fél évvel ezelőtt, egy Látó-hegyi kis túra után Emőke a következő bejegyzést posztolta a közösségi médiában: „Egy járvány előtti világban, a Halászbástyán sétálva mindig megmutattam a külföldi vendégeimnek, hogy merre van a híres Dunakanyar és annak számomra legszebb hegye, a Naszály. Ma, fent a Látó-hegyen azon tűnődtem, hogy vajon mikor fogom újra ezt a csodálatos munkát végezni? Leírhatatlanul hiányzik a hivatásom.”

„Én elsősorban a Dunakanyarban álmodom meg a munkámat. Persze sok más feladatot is szívesen elvállalok, a legszűkebb régión kívül elsősorban értelemszerűen Budapesten. De váci vagyok, itt születtem, már a dédszüleim is itt születtek, azt hiszem, minden zegét-zugát ismerem a városnak, és ugye nagyon sok családi történetet is tudok, így aztán annyira kötődöm Váchoz, hogy az itteni idegenvezetés a legfontosabb nekem, és ebben tudok leginkább pluszt adni a vendégeknek. Nem olyan régen találtam rá erre a hivatásra, hiszen alapvetően kertészmérnök vagyok, és marketing vonalon dolgoztam sokáig, aztán van még egy kézműves webáruházam. De jött három-négy éve ez az új indíttatás, és annyira belegabalyodtam-beleszerelmesedtem ebbe a nem munka munkába, hogy most már erre összpontosítok elsősorban. Egy-egy jól sikerült séta során az idegenvezető és a vendégek kölcsönösen olyan energiadózist kaphatnak egymástól, a helytől, hogy szinte elvarázsolódunk. Már nem tudok e nélkül élni. De hát több mint másfél évig kellett, az bizony nehéz volt. Jó, hogy végre vége a bezártságnak” – mondta magáról, indíttatásáról, hitvallásáról az egyre ismertebbé váló idegenvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Emőke alapvetően a közösségi média kínálta lehetőséggel élve, illetve a vállalkozás nemrégiben elkészült honlapján (címe: https://idegenvezetes-dunakanyar.hu) verbuválja a csoportokat a váci városnéző programokra, amelyek között az önálló kezdeményezések mellett, egy partner cég közreműködésével panoráma buszos városnézés is szerepel, nappal vagy akár napszállta után.

„Hál’ Isten egyre többen megtalálnak, megkeresnek, ami nagyon inspiráló visszajelzés, így aztán folyamatosan igyekszünk újabb és újabb vonzó programokat kitalálni. Egy esztergomi, szintén idegenvezetéssel foglalkozó barátnőmmel összefogva a két város között bármilyen programot meg tudunk szervezni. Jómagam most éppen Mária Terézia sétával, borsétával, Nagymaros-Visegrád sétával készülök újdonságként. De hosszabb távon például Dunakeszit is szeretnénk úgymond behálózni a kínálatunkkal. Egyértelműen inkább a Duna bal partjában gondolkodunk, hiszen a jobb parton Szentendre szinte mindent visz elővárosi viszonylatban, ezzel szemben nálunk csábító sajátosság, hogy itt nincs akkora nyüzsgés, viszont versenyképes a látványosság kínálat” – mondta a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A felvetésre, hogy azért sok minden hátráltatja Vácott a helyi idegenforgalom még erőteljesebb fellendülését, az idegenvezető elsősorban azt említette, hogy nagyobb nyitottság kellene az egyelőre rejtettebb értékek megmutatásában, illetve földhöz ragadtabb értelemben a legnagyobb gond, hogy több nyilvános illemhelyre lenne szükség.

„Nagyon fontos lenne a fejlesztés a nyilvános illemhelyek-mosdók vonatkozásában, bár hozzáteszem, hogy azért a vendéglátóhely tulajdonosok nagyon rugalmasak, akár bármilyen kis összegért szívesen kinyitják az ajtót a messzebbről érkezett járókelőknek, akik persze egyből fogyasztanak is valamit náluk. Tehát ez alapvetően szemlélet kérdése, fontos segítenünk a vendégeinket, mert ezt értékelik, megbecsülik. Ellenben ha kellemetlenségekkel szembesülnek ilyen kis dolgokban, akkor nemhogy ők maguk nem térnek vissza szívesen, hanem másoknak sem ajánlják programnak a váci kirándulást – emelte ki Emőke.

Séták zenés pihenőkkel

Egyik különleges kínálatukról, az élőzenés városnéző sétákról szólva az idegenvezető kiemelte: mivel férje, Berczelly Csaba zenész (korábban a Patrióta zenekart vezette, mostanában elsősorban Varga Miklós együttesét erősíti), adta magát a lehetőség, de nehéz volt meggyőzni-megnyerni élete párját.

„Amikor előálltam az ötlettel, a párom először ódzkodott, tapasztalatból mondván, hogy azért nem könnyű feladat egy szál akusztikus gitárral kiállni, szórakoztatni a közönséget. Végül aztán csak beadta a derekát, és az idő egyre inkább igazolja, hogy egy-egy kis zenés pihenő kiállás milyen jól jön a vendégeket amúgy igen sok információval meglepő, elhalmozó városnéző sétákon. Egyre inkább kiforrja magát ez a programunk: a Konstantin téri Szent István szobornál például elhangzik egy-két részlet az „István a király” rockoperából, aztán a Patrióta két albumáról szerepelnek számok a repertoárban, illetve egy úgymond helyi dallal szoktunk zárni, amit Csaba írt, ez úgy foglalja össze Vác történelmét, hogy taglalja a múltat, de az is benne van, hogy hidat egyelőre mégsem kaptunk – és itt zárszóként hadd jegyezzem meg, milyen jó, hogy most újra megcsillant erre a remény”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Rejtett értékek felfedezése

Az egyelőre rejtettebb helyi értékek megmutatása kapcsán az idegenvezető kiemelte a történelmi belvárost behálózó pincerendszer minél több ponton való megmutatását, Deákvár erőteljesebb becsatolását a városnéző programokba, illetve, még feljebb gondolva, álmodva a – belső felújítása miatt jelenleg épp nem látogatható – székesegyház tornyaiba való feljutás lehetőségének megnyitását, hogy az ide látogatók madártávlatból is rácsodálkozhassanak a város és a közvetlen környék szépségeire. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments