Díjátadó a váci Piarista Kilátó Központban

Augusztus 25-én a járványhelyzet miatt némi csúszással, de átadásra kerültek az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-as díjai, amellyel a szakképzés és felnőttképzés területén végzett tevékenységeket ismerték el.

Szerdán Vácról, illetve az ország több pontjáról oktatók és intézményvezetők érkeztek a tavaly átadott váci Piarista Kilátó Központba. Tették mindezt azért, hogy ünnepélyes keretek között átvehessék az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nekik ítélt 2020-as Szakképzésért díjakat, valamint a Miniszteri elismerő okleveleket. Az eseményt Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg azzal, hogy a kilátó adottságait felhozva példának a szakképzési rendszer rugalmasabbá és vonzóbbá tételéről beszélt.

„Azért Kilátó Központ ennek a központnak a neve mert egyrészt vannak földrajzi adottságai, gyönyörű kilátás van itt a Dunára, a Dunakanyarra. Innen kezdődik a Dunakanyar, be lehet látni egészen hosszan a Dunának ezt a gyönyörű szép szakaszát. De egy átvitt értelme is van, hiszen új kilátásokat nyit mindenki számára. […] az a missziója ennek az intézménynek, hogy olyan fiatalokkal foglalkozzanak, akik valamilyen hiányosságuk miatt vagy akár testi fogyatékosságuk miatt nem tudnak a normál képzési rendszerben szakmát szerezni. Itt segítséget kapnak” – mondta a miniszter.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Őt Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára követte, aki a koronavírus okozta nehézségekkel kezdte köszöntőjét, majd a kór terjedésével szembeni közös küzdelemre hívta fel a figyelmet. De emellett az eddigi eredményeket se felejtette el kiemelni, amiknek bizonyítékát többek között a szakképzési rendszerben elért sikerekben látja.

„Foglalkoztunk azzal, hogy Magyarországon komoly szakemberhiány van, foglalkoztunk azzal, hogy a szakképzési rendszerünk elavult. Egy nagyszerű stratégia állt össze. Aztán abból lett egy nagyon vállalható törvény és a törvény végrehajtása kapcsán számos olyan program, amelyik a szakképzést átalakította. […] Azt gondolom, hogy bár technikailag színes talajon mozogtunk, meg színes módszertant használtunk, de tartalmilag túl tudtuk élni, meg tudtuk valósítani, el tudtunk indulni ezen a vonalon. És ezért különleges ez a mai alkalom, amikor elismerésekkel is alá tudjuk húzni ennek a jelentőségét” – fogalmazott az államtitkár, majd átadta a 65 darab miniszteri elismerő oklevelet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Végül a 29 darab Szakképzésért díj kiosztása előtt Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára szólalt fel és amellett, hogy megköszönte a díjazottak munkáját és kifejtette tapasztalatuk fontosságát, a „szakképzés 4.0„ stratégiának a kidolgozását fejtette ki.

„A szakképzés átalakítását az idő szava hívta elő. Mert azokat a változásokat, amelyek körül vesznek bennünket csak egy rugalmas rendszer tudta kielégíteni. Ezért próbáltuk összefoglalni a szakképzés 4.0-ban azokat az elvárásokat, amelyeket a környezet előírt nekünk. És ez a szakképzés 4.0-ás stratégia az alapja annak ahogyan elindítottuk a jogszabályi változásokat, s ezáltal elindult a szakképzésnek az átalakítása, megújítása. Gyakorlatilag a megújítás legjelentősebb pontja az, hogy ma kijelenthetjük Magyarország oktatási rendszere három lábon áll: felső oktatásból, szakképzésből és köznevelési lábból” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A díjátadón végig a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar fafúvós quintetje működött közre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments