Grafikai és szoborkiállítás nyílik a Szentendrei Régi Művésztelepen

Inktober címmel grafikai tárlat, Szobrok a kertben címmel pedig szabadtéri szoborkiállítás várja a látogatókat a Szentendrei Régi Művésztelepen szombattól, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft rendezésében – írja az MTI.

Az Inktober című, csoportos grafikai kiállítás egy világméretű művészeti mozgalomhoz kapcsolódó alkotásokat tár a közönség elé: az inktober-kezdeményezést Jake Parker amerikai illusztrátor indította útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult ki, hogy sok grafikusnak egyre kevésbé van ideje autonóm, tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia, ezért minden év októberét klasszikusan tus-tinta-ceruza technikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai – közölte a MANK csütörtökön az MTI-vel.

A kihívás lényege, hogy minden nap elkészüljön egy rajz. A mozgalomban több százezer művész, illusztrátor és grafikusművész vesz részt évről évre, a magyarországi grafikai szakma is aktív részese a projektnek.
Az inktober tematikájú kiállítás több helyszínen látható, Budapest után most a MANK Szentendrei Régi Művésztelepén, a Jeges Ernő műteremben nyílik pop-up kamarakiállítás. A tárlat kurátora és egyik kiállítója, Krizbai Gergely „Krizbo” a kiállítás idején a műteremben alkot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Múzeumok éjszakája a verőcei Gorka Múzeumban

Mint a közlemény felidézi, a Szobrok a kertben című kiállítás 2021-ben harmadik alkalommal változtatja a művésztelep kertjét köztéri szoborkiállítássá.

A tárlatra válogatott műalkotások két megközelítésből kötődnek a kerthez. Egyrészt a lokális kötődés kihangsúlyozása miatt és az aktív művésztelepi életre reflektálva a Monostori Művésztelep szobrászai kaptak kiállítási lehetőséget, akik az előző négy évben készült betonalkotásaikból válogattak. Másfelől a tárlat további meghívott alkotói a kert természeti elemeihez, organikusságához csatlakoznak kiállított műveikkel.

A két kiállítást azok is megtekinthetik, akik az ArtKert összművészeti fesztivál ideje alatt látogatnak a Szentendrei Régi Művésztelepre. A MANK saját szervezésű fesztiválja idén immár negyedik alkalommal tölti meg programokkal a művésztelepet és két szentendrei galériáját, a MANK Galériát valamint az ÚjMűhely Galériát augusztus 27. és 29. között – áll a közleményben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Múzeumok éjszakája a verőcei Gorka Múzeumban

Az Inktober című kiállítás augusztus 29-én zár, a Szobrok a kertben című kiállítás pedig szeptember 27-ig tekinthető meg. (Kép: MANK) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments