Két megye kivételével visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Augusztus 6-ától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyék kivételével, mindenhol feloldotta a korábbi tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A tiltás még július 31-én lépett életbe, de most, hogy az ország jelentős részén a csapadék mértéke elérte a 15-20 mm-t, sőt van olyan terület, ahol ezt jelentősen meg is haladta újból lehetővé tették a szabadtéren történő tűzgyújtást – olvasható a NÉBIH honlapján.

A tájékoztató értelmében, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, már csak az említett két megyében indokolt tűzveszélyes időszak fenntartása. Itt pedig továbbra sem szabad tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Vác térségében így újból van lehetőség adott esetben akár szabadtéri grillezésre, de továbbra is fontos odafigyelni arra, hogy ezt a szabályoknak megfelelően tegyük. Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak. (Forrás: portal.nebih.gov.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments