Megéri Vác és környékén ingatlanba fektetni?

Egy ingatlannak a megvásárlása rendkívül összetett dolog, hiszen jónéhány tényező befolyásolja magát a vásárlás folyamatát, mindamellett roppant időigényes is. A tavalyi évben megjelent koronavírus nemigen kímélte a hazai ingatlanpiacot. Hol drasztikusan emelkedtek, hol csökkentek az ingatlanok kínálati árai. A harmadik hullám végével és az idén hatályba lépett otthonteremtési program következtében azonban országszerte tartósan növekedni kezdtek az ingatlanpiaci árak. Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből megtudhatjuk, hogy Vác és környéke ingatlanpiacán az elmúlt egy éves periódusban miként változtak a négyzetméter árak.

2021-ben drágábban vásárolhatunk ingatlant 

A budapesti agglomerációban található város lakóingatlanainak 2021. júliusi átlagos négyzetméter árai számottevő mértékben eltérnek a 2020. júliusi átlagáraktól. Az ingatlantípusok nagy része 5-15%-os emelkedést tudhat maga mögött az elmúlt 12 hónapban.

Vácon az eladásra kínált családi házak és téglalakások átlagára 8-14%-kal lett magasabb a harmadik negyedév végére az év eleji átlagárakhoz képest. 2020-ban a házakat négyzetméterenként átlagosan 384 ezer forintért, a téglaépítésű lakásokat pedig 554 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok. Most pedig, 2021 hetedik hónapjában a családi házak átlagos négyzetméter ára 444 ezer forintra, míg a téglalakásoké 602 ezer forintra emelkedett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A panellakások átlagos négyzetméter árai – ellentétben a téglalakásokkal és a családi házakkal– nemigen változtak a vizsgált időszak alatt. Így az idei esztendő harmadik negyedévének a kezdetével panel típusú lakóingatlanért átlagosan 462 ezer Ft/m²-ert kértek el a tulajdonosok.

Szentendrén kimagaslóan magasak a kínálati árak

Budapest agglomerációjának egyes települései közül a legmagasabb ingatlanárak Szentendrén voltak 2021 júliusában. Ehhez képest kissé barátságosabb ingatlanárakkal Dunakeszin találkozhattak a vásárlók. A település családi házainak átlagos négyzetméter ára 40 ezer forinttal kerültek kevesebbe, mint Szentendrén. Sőt mi több, a fóti eladó családi építésű házak csaknem 140 ezer Ft/m²-rel olcsóbbak a pécsieknél.

Vásárlói szempontból Vác családi házainak árai mondhatók a legkedvezőbbnek. A korábban vizsgált települések családi házaihoz képest itt átlagosan mintegy 93-228 ezer Ft/m²-rel alacsonyabb az átlagos négyzetméterár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Összességében, ha valaki az említett településeken szeretne családi típusú házat vásárolni, Fót és Vác tűnik a legpénztárcakímélőbb megoldásnak. Azért azt látnunk kell, hogy a felkapottabb városok ingatlanainak kínálati ára mindig magasabbak, mint a kisebb településeknek – melyet a koronavírusnak sem sikerült lejjebb nyomnia.

Vajon 2021 második félévében megindulnak az árak lefelé?

A tavalyi esztendőben sok olyan dolog történt, ami igencsak rányomta a bélyegét az ingatlanpiaci árak alakulására. Majd idén bevezették az 5%-is áfa kulcsot az új építésű lakásokra, a rozsdaövezet ingatlanainak fejlesztési támogatását, illetve októbertől bevezetésre kerül az új építésű ingatlanokra igénybe vehető 2 és fél százalékos fix kamatozású támogatott hitel, melyek igencsak jó hatást fognak gyakorolni a hazai ingatlanpiacra. A CSOK és a kedvező áfa magasan tartja a keresletet, viszont ha ezek kivezetésre kerülnek valószínűsíthetően érezhető lesz a visszaesés. A növekedés üteme megállt. Az hogy mi várható a jövőben szinte megjósolhatatlan. A szakértők úgy vélik a változások mértéke majd leginkább a negyedik hullám miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében fog elválni. (Forrás: ingatlannet.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments