Megrendezésre került a tanyán élő családok II. országos találkozója

Második alkalommal szervezték meg a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban a Tanyán élő családok országos találkozóját, melyre nem csak tanyán élő családokat vártak. Az eseményt a Magyar Családi Gazdaság öko-tanyáján rendezték meg – írja a mixonline.hu.

Az ország különböző pontjáról érkező tanyán élő családok, lovas csapatok és látogatók már a rendezvény kezdetétől részt vettek a találkozón. Visnyeszéplakról, a bakonyi „Tűzkövesbörc” tanyáról, Imoláról, Gömörszőlősről, Alsószuháról, Bogádról, a Káli-medencéből és a Szentendrei-szigetről érkeztek tanyán élő és gazdálkodó családok a rendezvényre.

Az esemény szakmai programjain a tanyafórumok a „fenntartható gazdaság kiépítése, permakultúra a gyakorlatban” témakört vitatták meg. A szakmai konferencia témája a rövid ellátási lánc volt valamint az ehhez kapcsolódó szoftver fejlesztés, amely a kérdések és hozzászólások miatt a tervezett egy óra helyett egy egész délutánt betöltő eseménnyé vált. A családdal érkezők számára az őshonos állatok kiállítása és vezetéses bemutatója, valamint a muzeális mezőgazdasági gépek és szerszámok kiállítása volt a legérdekesebb. A rendezvény gasztronómiai kínálata is különleges volt – a kakukkfüves szürkemarha hamburger mellett mangalica sült kolbász, sült öko-vega tál és juh ételek: juhpaprikás, gulyás leves és juh vadas, valamint a különleges gyógynövény szörpök várták a látogatókat és lovasokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

De a szakmai fórumokon és a gasztro különlegességeken túl is színes programokkal készültek az egész hétvégét átívelő rendezvényre. Pénteken lovas versenyekkel, a Greenfields együttes ír népzenei és néptánc bemutatójával, a Dobogókő együttes folk-rock nagykoncertjével és hajnalig tartó moldvai táncházzal várták az érdeklődőket.

Majd szombaton a Buda Baranta Egyesület közreműködésével magyar harcművészeti, a Lovas Legények, a Magyar Család, a Gyepüvédők ifjúsági és a Magyar Családi Gazdaság gyermeklovasai által lovas bemutatókra került sor. Este pedig egy kutya szépségverseny és fajta bemutató után Tóth Gabi koncertje következett, aki nagy sikert aratott jazz-rock stílusú főként erdélyi népdalaival.

Végül a vasárnap fő attrakciója a Huculösvény verseny harmadik fordulója volt, a lovas ügyességi terepverseny. Erre az alkalomra 63 lovas érkezett az ország különböző pontjáról, és mérte össze lovastudását a közel 3 km-es, 25 akadályból álló pályán, amely tartalmazott számos mozgó pallót, dunai vizes akadályt, idomítási feladatot és ugró akadályokat. A legfiatalabb induló 7 esztendős volt, a legidősebb ló pedig 25 éves. Ezt egy nyitott kategóriájú terep verseny követte, amelyben egyéb fajták is bemutathatták képzettségüket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

A rendezvény szakmai partnere Dr. Nagy István, agrárminiszter és az Agrárminisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet, szervezője a Magyar Családi Gazdaság volt. (Kép: hellovidek.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments