Pellet Sebestyén: „úgy érzem, hogy Isten a tenyerén hordoz”

Ma, amikor a könnyűzene sokkal nagyobb prioritást élvez a fiatalok és az idősek körében egyaránt, a komolyzenei világ háttérbe szorul és kevés szót ejtünk róla. Pedig korántsem elhanyagolható mértékben művelik, korántsem elhanyagolható színvonalon a korosztályok széles skáláján. Erre lehet ma Magyarországon kézenfekvő példa Pellet Sebestyén, aki Vácon fektette le tudásának alapjait és innen jutott el oda, hogy nemzetközi versenyeken is megmutathassa magát.

Sebestyén kalandos úton jutott el Vácra, hiszen Versailles-ban született 2000. május 1-én, majd az óvodát is egy provence-i kisvárosban, Eguilles-ben kezdte el. Csak ezt követően került Magyarországra, ezen belül is anyukája váci kötődésének köszönhetően, városunkba. 2006-tól a Juhász Gyula Általános Iskolába, 2010-től pedig a Piarista Gimnáziumba járt, és itt a Dunakanyarnál került közelebbi viszonyba a zenével is. Elmondása szerint először még nem igazán érdekelte ez a világ azt, hogy egyáltalán megszerette a helyi tanárának köszöni ezúton is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

2010 tájékától a zongoratanárom, Jámborné Skripeczky Mariann néni elkezdett országos zongoraversenyekre vinni, ahol ilyen-olyan díjakat értem el, ami egyre inkább motivált. Hálás vagyok Mariann néninek, ő az, aki megszerettette velem a zongorát és a klasszikus zenét, ő indított el ezen az úton. A hangszer és a zene iránti szeretetem addig-addig fajult, míg 2014-ben véglegesen és menthetetlenül rászántam magam a zenei pályára: sikeresen felvételiztem a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ahol Monostori Gábor volt a tanárom. Ezek után szép sorjában jött először 2018-ban a budapesti, idén pedig a bázeli Zeneakadémia.”

Ez alatt az időszak alatt sok versenyen vett részt, amik mindig is nagy motivációt, löketet jelentettek és lehetőséget adtak neki arra, hogy rövidebb idő alatt többet fejlődhessen. De egy laikus lehet, nehezen tudja hova tenni azokat a fogalmakat, hogy zenei versenyek, megmérettetések. Ezért segítségül hívtuk a váci zongoristát, hogy egy kicsit kalauzoljon el bennünket ebbe a világba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

„Általában egy ilyen verseny többfordulós, illetve meg vannak adva tágabb kategóriák, hogy miket kell játszani. Például a békéscsabai országos zongoraversenyek első fordulójában kellett játszani egy Bach prelúdium és fúgát, egy klasszikus szonáta tételt és egy virtuóz etűdöt. Azt, hogy ezen belül pontosan mi legyen, azt az adott versenyző választja ki. A komolyabb, nemzetközi versenyeken akár több forduló is lehet, ahova most készülök, ott 4 élő forduló lesz. Itt összesen bő 2,5 órányi anyagot kell játszani, mindezt kívülről, azaz kotta nélkül. Ezekből a számokból is látszik, hogy egy ilyen verseny nagyon sok munkával járhat, hosszú hónapokkal korábban el kell kezdeni a készülést. Ennek az időszaknak a legfőbb célja a versenydarabok lehető legmagasabb szintű elsajátítása. A versenyeken mindig egy szakmai zsűri értékel, minél jelentősebb a verseny, annál nagyobb jelentőségű zenészek ülnek a zsűri tagjai között.”


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments