Rómára emlékező turisztikai fejlesztés Verőcén

Hosszas várakozás után bejelentették, hogy a verőcei önkormányzat a Magyar Nemzeti Múzeummal konzorciumban, elsősorban turisztikai fejlesztési célzattal, 220 millió forintos támogatással megkezdi a római Limes magyarországi szakaszának részét képező kikötőerőd megújításának kivitelezését.

A Limest még az ókori Európa történelmét befolyásoló „első szuperhatalom” építette ki Hadrianus császár parancsára, aki a további terjeszkedések helyett a határvédelmet kezdte el megszervezni. Így jött létre az a fal- és erődrendszerrel kiegészített védelmi vonal, aminek nyomait még ma is felfedezhetjük hazánkban. Ennek egy része Verőcétől kb 1 km-re, a 12-es számú főút mellett, a Dunamező-dűlőben található, ami egyben a Duna bal partjának egyetlen feltárt római őrtornyának alapfala is. A tervezett turisztikai fejlesztés Verőcén ezeknek az őrtornyoknak a jelentőségére, és a terület izgalmas történelmi emlékeire, értékeire kívánja majd felhívni a figyelmet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Az úgynevezett Campona castellum és a verőcei kikötőerőd a beruházás keretében új funkciót kapnak és a megépülő torony részben kilátóként működik majd. De kialakítanak egy látogatóközpontot is, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon. Illetve a fiataloknak egy római tematikus játszótér épül az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

A tervek szerint az új látványosság működtetéséért a város önkormányzata lesz felelős, míg a karbantartásról a DMRV Zrt gondoskodik majd. (Forrás: turizmus.com) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments