Új pénzérmét ad ki az MNB

Sokunk szeme előtt megjelenhet jellegzetes képi világa és sokunk fülében felcsendülhet összetéveszthetetlen főcím zenéje a nyolcvanas évektől a kettőezres évek elejéig tartó Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak. A kecskeméti rajzfilmstúdió egyik legnagyobb sikere a Magyar népmesék, mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. Erről szeretne megemlékezni a Magyar Nemzeti Bank.

A legutolsó Magyar Közlönyben jelent meg az MNB-elnök, Matolcsy György rendelete arról, hogy a jegybank „Az égig érő fa” megnevezéssel 2000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmet bocsát ki. A színesfém emlékérmével új sorozatot indítanak, mely dedikált célja a magyar népmesék értékeinek bemutatása a rajzfilmsorozat képi világának megidézésével.

Az előlapon a mesékre hajazó, stilizált népművészeti motívum lesz látható egy galambbal. A hátlapon pedig egy táltos lovon ülő mesebeli hős képe van, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolásával, a háttérben az égig érő fával. A „2021. évi Az égig érő fa” elnevezésű 2 000 forintos színesfém emlékérme 2021. augusztus 12-én jelenik meg, mindössze 15 ezer példányban. (Forrás: index.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments