Újból közös ünnepséggel és városi elismerésekkel ünnepelte Vác augusztus huszadikát

Augusztus 20-án a hagyományos Szent István-napi ünnepség keretei közt Vác is megemlékezett az államalapításról, illetve kiderült, hogy a képviselő testület határozata alapján 2021-ben kik kapták a „Vác Város Díszpolgára”, a „Pro Urbe” és a „Vác Város Egészségügyéért” kitüntetéseket. Az esemény a Konstantin téri Szent István szobornál került megrendezésre és nagy érdeklődés övezte.

Családi körben vagy közösségben, parti hangulatban vagy meghitten, tűzijátékkal vagy anélkül, különbözőképpen éljük meg augusztus huszadikát. Azonban annyiban egyet érthetünk, hogy ez minden évben egy különleges ünnepnap a magyar emberek számára. Államunk megalapításának évfordulóján közösen ünnepelhetjük országunk több mint ezeréves fennállását és emlékezhetünk vissza a szebb korszakokra, illetve lehetőségünk van megélni a magyarság élményét. Váciként pedig egy kicsit még jobban érintettnek is érezhetjük magunkat a legtöbb település lakójához képest, hiszen nem mindenki mondhatja el azt, hogy a hely, ahol él részese volt annak az eseménynek, amit ezen a napon ünneplünk.

Marton Zsolt, a váci egyházmegye püspöke is Vácnak az érintettségével és Szent Istvánnal való kapcsolatával vezette fel ünnepi beszédét. Elmondta, hogy valójában mindnyájunk váci léte tágabb értelemben István királynak is köszönhető, hiszen ő volt az, aki megalapította a váci egyházmegyét közel ezer éve, ezzel különleges státuszt adva a már meglévő kis településnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

„Kit ünneplünk valójában ezen a napon? A zseniális politikust? A sikeres kezdeményezőt? A céltudatos és egyesek szerint túl keménykezű vezetőt? Avagy az apostoli lelkületű egyházszervezőt, az igazságos és szent embert? […] Aki építkezik jól tudja mennyire fontos a szilárd alap. István király milyen alapra építkezett és milyen házat akart építeni? Tudósok és politikusok régóta vitatják az ő személyét. Egy azonban tény. István király erős sziklára építkezett és ezzel maradandót alkotott” – mondta az egyházi vezető emlékeztetve minket arra, hogy milyen vallásos vonulatai is vannak talán legfőbb nemzeti ünnepünknek. Első királyunk azzal tudta létrehozni majd stabilizálni új királyságát, hogy bekapcsolódott az akkori európai államiságokat összefogó római katolikus közösségbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Ebben az évben Marton Zsolt áldotta meg a hagyományokhoz illő módon az új kenyeret, majd a városi kitüntetések átadására került sor. Idén dr. Kampós Katalin gyermekorvos a „Vác Város Díszpolgára” címet vehette át. Posztumusz „Pro Urbe” egyéni díjjal ismerték el Furucz Zoltánnak, a Váci Napló alapító főszerkesztőjének az újságírói munkásságát és Cs. Nagy Tamásnak, a zeneiskola egykori igazgatójának a város zenei életéért végzett kiemelkedő munkáját. Ugyanebben részesült, a nemrég balesetet szenvedett Fábián Gábor, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium igazgatója is. Jelenlétük hiányában hozzátartozóik vehették át díjaikat.

Fábián Gábor is erre a furcsa szituációra hívta fel a figyelmet levelében, ugyanis sajnálatos módon egyikőjüknek se volt lehetősége személyesen átélni ezt a pillanatot. Levelét Inotay Gergely olvasta fel.

„Nyilván mindhárman elmondanánk, büszkék vagyunk arra, hogy a városért valóban sokat tevő, előttünk díjazottak névsora egészül ki ma a mienkkel. Ha mi magunk nem is állhatunk itt a meghatottságtól könnyező szemekkel, de a hozzátartozóink itt vannak, akik gondolom, nem kevésbé büszkék ránk. Mindig is azt vallottam, hogy minden embernek küldetése van. Kinek ilyen, kinek olyan, de van. És ezek között nincsenek kicsik vagy jelentéktelenek. Mindannyiunk céllal született és él, élt e világban” – fogalmazott az igazgató az üzenetében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A „Vác Város Egészségügyéért” kitüntetést ebben az esztendőben Dr. Niegreisz Mária, az Országos Véradó Szolgálat Váci Területi Vérellátó vezetője és Nagyné Tar Ágnes szakasszisztens érdemelte ki. A díjazottak nevében dr. Kampós Katalin köszönte meg az elismeréseket.

Az ünnepségen végig a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium működött közre. Illetve egy-egy előadás erejéig Kóbor Tamás operaénekes és a Váczi Néptáncegyüttes növelte az est színvonalát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments