A Biblia növényei az Aporon

A Biblia növényei címmel rendeztek kiállítást az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A kiállításon a látogatók megismerkedhettek a Bibliában szereplő növények történetével és jelentőségével – nemcsak a kiállított képek, hanem a zene segítségével is: az Aranyalma Páros előadásában olyan régi korok egyházi és világi dalait is meghallgatta a közönség, amelyekben bibliai növények szerepelnek. A megnyitó előtt a főiskola tanévnyitó ünnepségét és a hozzá kapcsolódó Veni Sancte szentmisét is megtartották – olvasható az Apor Vilmos Katolikus Főiskola sajtóközleményében.

Szeptember 6-án a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és a Váci Egyházmegyei Könyvtár közreműködésével „A Biblia növényei” címmel kiállítást rendeztek a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, dr. Varga Lajos segédpüspök fővédnöksége alatt. Az elsősorban Both Mária Gabriellának, az AVKF oktatójának és Fráter Erzsébet botanikusnak köszönhető kiállításon bibliai idézetek, műkincsek, valamint Csapody Vera képek segítségével mesélik el az egyes növények érdekességeit és szerepüket a Bibliában. Nem titkolt szándékuk, hogy ezzel felhívják a fiatalok figyelmét a természettudományok fontosságára és érdekességére, illetve bemutassák az oktatók számára kimondottan értékes és hasznos képeket. Ezen célokról, valamint a tudománynak és a vallásnak a kapcsolatáról szóló beszédével nyitotta meg a rendezvényt dr. Gloviczki Zoltán, a főiskola rektora is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

„Maga a kiállítás egy nagyon-nagyon érdekes és ritkán megtestesülő formája annak a kapcsolatnak, amely az egyházmegyével, a nemzeti botanikuskerttel, a Csapody-örökséggel és a tudománnyal, mint olyannal összeköti a főiskolánkat. Mi lehet a tágabb perspektíva közöttük? Léphetnék egyet és megemlíthetném a teremtést és a teremtésvédelmet, amely egészen különleges módon kapcsolódik napjainkban össze a hívő és a szekuláris világban. Greta Thunberg és környezetvédelem, Ferenc pápa és teremtésvédelem. Sokan ismerjük a két hangsúly különbségeit, mégis öröm az, hogy valami nagyon fontos, mindenképpen az emberiség örökségére való rápillantás perceiben élünk. Nagyon fontos üzenet, hogy a kiállítás a teremtésről, annak nem is annyira a védelméről, hanem kincseiről szól. Arról a meghívásról, hogy pillantsunk rá ezekre a kincsekre. És egy másik nagyon fontos perspektíva, hogy ki is tekint erre a kincsre. Szándékunk szerint a főiskolai hallgatók, sőt középiskolások, általános iskolások” – fejtette ki gondolatait a rektor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Ezt követte a programban az Aranyalma Páros előadása, amelyben népies hangulatú magyar dalokat mutattak be a megjelent közönségnek, illetve felvezették a következő felszólalót, Fráter Erzsébetet, aki a botanikuskert munkatársaként többek között a népdalokban is elbujtatott bibliai növényekről beszélt.

„Én Biblia olvasó botanikusként egyszer olyan céllal olvastam el a bibliát, hogy zöld ceruzát vettem a kezembe és aláhúztam minden növényt és növényhez kapcsolódó fogalmat. Elárulhatom, hogy bizonyos könyvekben csak úgy zöldell a bibliám. A Biblia körülbelül 130-150 növényt említ, azért nem tudjuk meghatározni egész pontosan a számot mert több gyűjtő fogalom is szerepel. […] Ha a szimbólumokat, jelképrendszereket megismerjük sokkal közelebb kerülünk a Biblia igazi üzenetéhez, ami minden esetben magáról a Teremtőről, Istenről és Jézus Krisztusról szól. És ezeknek a szimbólumoknak, jelképeknek az ismerete a pedagógusokat, hitoktatókat is segíti a munkájában, hogy a gyerekeknek, fiataloknak is a biblia üzenetét közelebb vigyék” – fogalmazott Fráter Erzsébet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A megnyitót Csapody Pál megemlékezése zárta, aki annak a Csapody Verának a leszármazottja, akinek a képeit nemcsak a kiállítás alkalmával, hanem a természettudományos oktatás során is előszeretettel hasznosítják. Beszédében pedig megismerkedhettünk felmenőjének a történetével és körülményeivel, amik a képeinek az elkészítéséhez vezették. Az őáltala készített akvarellek mellett egyébként még Fráter Erzsébet, Csorba F. László és Nagy Sándor fotóit használták fel a munkálatok során.

A beszédek után az érdeklődőknek lehetősége nyílt kötetlen formában is megtekinteni a kiállítás anyagát, amely szeptember végéig lesz megtalálható a főiskolán, hogy aztán vándorkiállításként útnak induljon a környék iskoláiba. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments