A város diákjai megint kitakarították a Ligetet

A vírus megint úgy hozta, hogy a Liget takarítására csak ősszel kaptunk lehetőséget a Mária-napi búcsú előtt. Szerencsére 7 iskola, 490 diákja (Földváry, Juhász, Simon, Kereskedelmi, Madách, a Mezőgazdasági és a Cházár iskolák) vett részt a programon, így be tudtuk pótolni az elmaradt tavaszi munkákat is. Sokat segített a program megvalósításában a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskola csoportja, mert ők a megfelelő eszközökkel az elszáradt, a fákról leszakadó ágakat segítettek eltávolítani, mely csökkenti az arra járók balesetveszélyét.

A Ligettakarítási munkákat egy pótlólagos napon még három iskola, (a Karolina, a Pivár és az Árpád általános iskolák) is kihasználták.
A ligettakarítás szombati civileknek szervezett munkanapján sokan jelentek meg, akik aznap nem a lecsófesztivált választották, a Boronkay iskola és a Piarista gimnázium tanulói is segítették munkájukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bemutatták a Váci Ősz programkínálatát

Két deákvári helyszínre is ellátogattak azok az iskolák, akiknek túl messze van a Liget. A Radnóti iskola és a helyi lakosok a Munkácsy- parkban, a Petőfisek a KRESZ park szépítését végezték pénteken. A munkákban ezúttal a helyszínen az illetékes képviselők is szerepet vállaltak (Kiss Zsolt, Rozmaring Sándor, Tótváradi-Nagy Bence). A területeken összegyűjtött szemét, avar, száraz ágak élszállításáról a holding gondoskodott, amit ezúton is köszönnek a szervezők.

Amit sok szorgos kéz megtehet azt megtették, és ezért köszönet a pedagógusoknak, diákoknak. Amit emellett még nagyon gyorsan tenni kellene arra még valószínű továbbra is várni kell.

A Liget tájrehabilitációjáról, a kiöregedett, vagy kiszáradt fák eltávolításáról újakkal való cseréjéről, beszélni napjainkban naiv dolog, amikor még a veszélyes ágak eltávolítása is meghaladja az erőforrásokat, de azért lenne néhány olyan dolog, amihez talán olyan sok pénz se kellene, mégis az emberek biztonságát, egészséges környezetét szolgálnák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bemutatták a Váci Ősz programkínálatát

Ilyen lenne a már több éve lelopott szemétgyűjtők kérdése, melyeket jobb híján fekete kukazsákokkal helyettesítenek, melyeket a szemétgyűjtőkre kötöznek. Ezek most is megteltek, kiborulva várták a takarítókat, nem gondoskodnak a rendszeres cseréjükről.

Elgondolkoztató az is, hogy a városból vagy a forgalmas járda nélküli kettes út szélén botorkálhatnak a Földváry téri lakosok az élelmiszer boltokba (vagy éppen a templomba), vagy bevállalhatják a kivilágítatlan raliktól veszélyes sáros földutat vagy a stációk melletti ösvényt. Pedig a ralizók elől már régen lezárhatták volna a Liget belső útjait (elég lenne néhány nagyobb szikla a bejáratokhoz) és a világításhoz is ki van építve a vezeték, hiszen a stációk meg vannak este világítva (csak a stációkhoz vezető út van sötétben továbbra is).

Reméljük nem a balesetveszélyből adódó tragédia fogja észhez téríteni a döntéshozókat, akik már jó ideje tárgyalnak arról, kié a terület, kinek a kötelessége tenni valamit azokért, akik csak élve át akarnak jutni a „túlsó partra” a város arra a felére, ahol megint van járda és közvilágítás. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments