Átadták a Diófa utcai óvoda új madárbarát mintakertjét

Szeptember 10-én, péntek délelőtt került átadásra a Diófa utcai óvoda új madárbarát mintakertje. Az intézmény a Duna-Dráva Cement Kft (DDC) Zöld Megoldás-pályázatának keretei között tudta megvalósítani a „Madárbarát mintakert és tanösvény” nevű projektjét, miután különdíjjal megnyerték a pályázat 1 millió forintos támogatását. A váci gyár igazgatója az óvónők, a gyerekek és néhány szülő előtt szimbolikus szalagátvágással adta át a megújult udvart, a nagycsoportos óvodások pedig zenés műsorral köszönték meg a támogatást.

Madárbarát óvoda lévén, az intézmény pedagógusai a természet közelebb hozatalával és a kis, szárnyas állatok bemutatásával szeretnék tematizálni és színesebbé tenni a gyerekek nevelését és mindennapjait. Körbe járva az udvart pedig mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a madároduk, madárfészkek felhelyezésével és a magyarázó, interaktív táblák kihelyezésével akár korosztálytól függetlenül is bárki közvetlen tapasztalatokat szerezhet egész évben. De természetesen a fiatalokra helyezve a hangsúlyt, remek lehetőséget nyújtanak számukra arra, hogy az ovis hétköznapok közepette a madarak életét, táplálkozását, életmódját figyelhessék. Arról nem is beszélve, hogy már a kert körüli munkálatok is hatalmas élményt jelentettek a kis érdeklődő szempároknak. A madáritató, a denevérodú, a süntanya vagy éppen a békamenedék közös kialakításával talán hosszútávra is maradandó emléket szerezhettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A DDC Kft képviseletének köszöntése és a projekt lényegének rövid ismertetése után a nagycsoportos óvodások zenés műsora következett, amivel megköszönték a támogatást. Majd ezután Szilágyi Zsolt, a váci gyár igazgatója is felszólalt és köszönetet mondott az összegyűltek előtt.

„A Duna-Dráva Cement Kft 2010-ben hozta létre a Zöld Megoldás-pályázatát, amelynek során azt céloztuk meg, hogy olyan iskolákat, óvodákat, társadalmi szervezeteket segítsünk, akiknek nem vagy csak korlátozott mértékben áll rendelkezésre anyagi forrása, olyan környezettudatos projektek megvalósításához, amelyekkel gyerekeknek, egyes társadalmi csoportoknak a környezettudatos nevelését segítik elő. Az elmúlt 11 évben 53 projektet, mintegy 75 millió forinttal sikerült ilyen módon támogatni. Tavalyi évben 3 projektet választott ki az elbíráló bizottság, ezek közül az egyik a Diófa utcai óvodának a kezdeményezése, a madárbarát tankert kialakítása” – fogalmazott az igazgató, majd felkérték az udvar szimbolikus átadására. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments