Bemutatták a Váci Ősz programkínálatát

Pénteken a Váci Dunakanyar Színház előterében egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a Váci Ősz programkínálatát, amely ezúttal is színesre sikeredett. Bevezetőjében Matkovich Ilona polgármester arról beszélt, hogy ahogy a nyarat követi az ősz, úgy követi egymást a Váci Nyár és az őszi programsorozat.

„A programok ősszel is folytatódnak, ősszel is lesznek váci művészek jelentős számban, ezen kívül a pandémia miatt elmaradt programokból is lesznek pótlólagos előadásaink. Olyan előadások is, amelyeket már másodszor szervezünk meg, mert akkora volt az érdeklődés, hogy nem tudtuk kielégíteni az igényeket. A szokásos módon lesznek a legkülönbözőbb műfajokban előadások, például színházi előadás, sőt most Jancsó Miklós születésnapján, szeptember 27-én fél 7-kor még mozielőadás is lesz itt, a Váci Dunakanyar Színházban. Mi így fogunk emlékezni a váci születésű Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára” – mondta.

A polgármester néhány programot is kiemelt a kínálatból. Ilyenek többek között az idén 125 éves Tragor Ignác Múzeum rendezvényei is. Az évforduló alkalmából megjelenik egy könyv is A váci domonkos kripta koporsói címmel, amelynek bemutatója október 22-én lesz.

„Szinte minden hétvégén lesznek jazz-esteket, úgy tapasztalták, erre nagy igény van. A programban szerepelnek gyerekkoncertek is, például vendég lesz szeptember végén Halász Judit. Sportesemények megrendezésére is sor kerül, idén is megrendezik a Mészkőember-Légrádi Béla emlékversenyt. Garay-Nagy Norbertnek kiállítása a Kék házban nyílik meg október 15-én” – mondta a városvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

„Az őszi hónapok elé nagy optimizmussal nézünk és reméljük, hogy minden, előzőleg meghirdetett programunkat be tudjuk pótolni és nem lesznek szigorítások. Ez azért is fontos, mert nagyon sok olyan programunk, ami pályázati forrásból valósul meg és ezeket az év végéig meg is kell rendeznünk. Az ilyen legfontosabb pályázati program a Hangfoglaló program, amivel nagyon sok könnyűzenei koncertet tudunk megrendezni. Ennek a pályázatnak köszönhető az, hogy olyan koncertek is látogathatók a művelődési központban, amikre eddig Budapestre kellett beutazni. Ilyen lesz az október 2-án megrendezendő Random Trip koncert neves fiatal előadókkal, Berkes Olivér énekessel, valamint a Smoot Jazz Brothers koncertje, vagy a Kelemen Kabátban vendégszereplése, de még számos népszerű együttes lép majd fel az ősz folyamán” – mondta Laczi Sarolta, a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója.

Forró Katalin, a Tragor Ignác Múzeum vezetője pedig a Múzeumok Őszi Fesztiváljára is felhívta a figyelmet.

„A Váci Ősz programjai egybe esnek a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatával, amihez – mint az előző években is példa volt – idén is csatlakoztunk. A programok egy része vándorkiállítás, illetve múzeumpedagógiai programok, amelyekre iskolák, osztályok jelentkezhetnek be. Szintén készült egy új múzeumpedagógiai foglalkozás, a Pannónia-házban megnyitott, megmentett műkincsek, restaurált Hincz-festményeket bemutató kiállításra.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Emellett lesznek múzeumi sétáik is. Október 2-án egy archeológiai sétát szerveznek, ami részben virtuális, részben valós séta lesz, hiszen azokra a helyekre látogathatnak majd el, amelyekre a múzeum alapítója Tragor Ignác is elvitte a váciakat. Ma már ezen területek többsége beépült.

„Október 16-án, szombaton pedig egy különleges zenés sétát tartunk. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának az apropója a harmónia és az zeneiség, bemutatjuk egy séta során Banda Marci életét, azokat a helyeket, ahol ő megfordult, hol volt annak idején a róla elnevezett utca. A séta végén megnézzük Banda Marci sírját is az alsóvárosi temetőben” – mondta Forró Katalin.

A színház is csatlakozott a Váci Őszhöz, így számos darabnak ad majd helyet keretében.

„A program összeállításánál nem kizárólag a vidám előadásokra, hanem azokra is törekedtünk, amelyek egy kicsit elgondolkodtatják az embereket, olyan témákat járnak körül, amiket lehet, hogy nehéz feldolgozni. Mi is próbáltunk műfajban is, szereplő gárdában és mondanivalóban is viszonylag szélesebb skálán mozogni. A Váci Dunakanyar Színház két saját előadását is ismét színpadra tűzi: a Dunakanyart és a Liliomfit is, amely két vidéki vendégszereplésen is túl van. De meghívtuk például Tenki Rékát az Egy asszony című előadásával, amiért 2016-ban a művésznő a szakmai kritikusok díját kapta a legjobb alakításért. Egy anya nehézségeiről és az élet nehéz dolgairól mesél, de azért végig van benne optimizmus és bizakodás. Reméljük, hogy dr. Csernus Imrének Élj szívből című előadása is mindenkit feltölt és ellát jó tanácsokkal” – mondta dr. Varga Katalin a színház igazgatója, aki mint a Tourinform iroda vezetője azt is kiemelte, hogy a Váci Nyár rendezvénysorozat kapcsán vendégül látott újságírók olyan jó hírét vitték Vácnak, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is bejelentkezett egy látogatásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„Ez is az ősz egyik szakmai programja és hasonlóan szakmai program a Dunakanyari Négyek együttműködése is, Szentendrével, Esztergommal, Visegráddal közösen. A négy település együttműködése egy nagyon jó példa arra, hogy az emberség, a szakma, az idelátogatók, vagy a kultúra iránt érdeklődők szeretete felül tud írni sok olyan egyéb paramétert, ami meghatározza az életünket” – mondta.

Végül Cserkaszky Györgyi, a Katona Lajos Városi Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy bár ők programokkal nem csatlakoznak a rendezvényhez, úgy látja, hogy ha a váciak jól érzik magukat a sok programnak köszönhetően, akkor hozzájuk is örömmel térnek be. Kiemelte: nagyon sok óvodai foglalkozást tartanak, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, amit a megújult udvarukon is élvezhet már bárki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments