Csak papíron léteztek a fantomkutyák

Adóellenőrzéskor derültek ki szabálytalanságok egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozásnál. Csak papíron léteztek a számlák szerint megvásárolt nagy értékű kutyák, a vizsgálat tisztázta a bonyolult történet részleteit – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Roppant érdekes történet jutott el szerkesztőségünkhöz egy NAV által küldött közleményében. Történt ugyanis, hogy a hivatal ellenőrei egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei cégnél bukkantak szabálytalanságokra, amikor egy újonnan alakuló kutyaiskolát vettek górcső alá. A vizsgálaton bemutatott számlák szerint 2019-ben 221 németjuhász kutyát vásároltak, több mint kétszázmillió forintért. A cég ügyvezetője szerint a kutyák továbbértékesítéséről egy angol vevővel kötöttek szándéknyilatkozatot. A megállapodás szerint az állatok a társaságnál megkapják az alapképzést, majd az angliai vevőnél a speciális képzést, így lesz belőlük kábítószer-, vagy bombakereső, esetleg elfogó járőrkutya. Az eset innentől válik érdekessé, ugyanis a cégnek nemcsak, hogy nem származott bevétele kutyakiképzésből, de az ellenőrök a helyszíni szemlén, a telephelyen mindössze 11 kutyát találtak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az ügyvezető úgy magyarázta ezt az anomáliát, hogy az alacsonyabb tartási költségek miatt az állatokat Szlovákiába vitték. Ezt azonban semmilyen dokumentum nem igazolta: a kutyáknak nem volt útlevele és a fuvart az állatok EU-tagállamok közötti mozgását nyomon követő TRACES-rendszerben sem rögzítették. Az ügyvezető a pontos szlovákiai szállítási helyszínt nem tudta megnevezni, és a kétszáz kutya gondozásával járó gyógyszer- és élelmezési költségekre sem utalt semmi bizonyíték.

Miután a cég képviseletének a szemére vetették, hogy sántítanak az eddig elhangzott információk, már azt állították, hogy a tervezett angliai értékesítés meghiúsult, ezért az állatok egy részét a társaság értékcsökkentnek minősítette és névleges összegért eladta. Az állítás bizonyítékaként 91 adásvételi szerződést küldött a NAV-nak, ezek szerint a nagy értékű kutyákat mindössze 1 euróért adták el szlovák magánszemélyeknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Bár az ügyvezető zavaros nyilatkozatokat tett a kutyák beszerzéséről, és az ellenőrzést is akadályozta, de a vizsgálat bebizonyította, hogy a társaság a számlákon szereplő 221 kutyát soha nem szerezte be, a számlákon szereplő események nem történtek meg. Az ellenőrzés végül több mint százmillió forintnyi adókülönbözetet állapított meg.
A NAV a cégtől egy ingatlant és hat gépjárművet foglalt le, valamint büntetőeljárás indult az ügyben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments