Csak papíron léteztek a fantomkutyák

Adóellenőrzéskor derültek ki szabálytalanságok egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozásnál. Csak papíron léteztek a számlák szerint megvásárolt nagy értékű kutyák, a vizsgálat tisztázta a bonyolult történet részleteit – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Roppant érdekes történet jutott el szerkesztőségünkhöz egy NAV által küldött közleményében. Történt ugyanis, hogy a hivatal ellenőrei egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei cégnél bukkantak szabálytalanságokra, amikor egy újonnan alakuló kutyaiskolát vettek górcső alá. A vizsgálaton bemutatott számlák szerint 2019-ben 221 németjuhász kutyát vásároltak, több mint kétszázmillió forintért. A cég ügyvezetője szerint a kutyák továbbértékesítéséről egy angol vevővel kötöttek szándéknyilatkozatot. A megállapodás szerint az állatok a társaságnál megkapják az alapképzést, majd az angliai vevőnél a speciális képzést, így lesz belőlük kábítószer-, vagy bombakereső, esetleg elfogó járőrkutya. Az eset innentől válik érdekessé, ugyanis a cégnek nemcsak, hogy nem származott bevétele kutyakiképzésből, de az ellenőrök a helyszíni szemlén, a telephelyen mindössze 11 kutyát találtak.

Az ügyvezető úgy magyarázta ezt az anomáliát, hogy az alacsonyabb tartási költségek miatt az állatokat Szlovákiába vitték. Ezt azonban semmilyen dokumentum nem igazolta: a kutyáknak nem volt útlevele és a fuvart az állatok EU-tagállamok közötti mozgását nyomon követő TRACES-rendszerben sem rögzítették. Az ügyvezető a pontos szlovákiai szállítási helyszínt nem tudta megnevezni, és a kétszáz kutya gondozásával járó gyógyszer- és élelmezési költségekre sem utalt semmi bizonyíték.

Miután a cég képviseletének a szemére vetették, hogy sántítanak az eddig elhangzott információk, már azt állították, hogy a tervezett angliai értékesítés meghiúsult, ezért az állatok egy részét a társaság értékcsökkentnek minősítette és névleges összegért eladta. Az állítás bizonyítékaként 91 adásvételi szerződést küldött a NAV-nak, ezek szerint a nagy értékű kutyákat mindössze 1 euróért adták el szlovák magánszemélyeknek.

Bár az ügyvezető zavaros nyilatkozatokat tett a kutyák beszerzéséről, és az ellenőrzést is akadályozta, de a vizsgálat bebizonyította, hogy a társaság a számlákon szereplő 221 kutyát soha nem szerezte be, a számlákon szereplő események nem történtek meg. Az ellenőrzés végül több mint százmillió forintnyi adókülönbözetet állapított meg.
A NAV a cégtől egy ingatlant és hat gépjárművet foglalt le, valamint büntetőeljárás indult az ügyben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments