Dr. Gloviczki Zoltán: mi biztos értékrenden alapulva tanítunk, ami egy elég komoly hiánycikk Magyarországon

Dr. Gloviczki Zoltán neve ismerősen csenghet sokaknak. Korábban ugyanis a közoktatás területén töltött be pozíciókat: volt köznevelésért felelős helyettes államtitkár, és volt az Oktatási Hivatal vezetője is. Egy éve azonban az Apor Vilmos Katolikus főiskola rektora lett. Bár családjával Budapesten él, több szálon kötődik Váchoz. Öt gyermeke a váci Piarista Gimnáziumba járt, jár. Bár komoly megjelenéséből nehéz elképzelni, de fiatalon még Rodolfotól tanulta a bűvészkedést, még gyermekként lett hivatásos bűvész. Ezt a tevékenységét azonban már csak családi körben, hobbiszinten űzi.

Majdnem egy éve nevezték önt ki rektornak. Milyen tapasztalatai vannak az elmúlt évről, milyen feladatai voltak az elmúlt évben?

Részben objektív szempontok miatt nagyon nehéz év volt az előző. Az egyik ilyen objektív szempont a pandémia. Szerencsére már felkészülten várt a főiskola, tehát a távoktatásra nagyon komolyan előkészültek. Itt finomítani kellett a hallgatók és az oktatók visszajelzései alapján, de azt kell mondanom, hogy nagyon sikeres volt ez az átállás. A sikeresség nyilván relatív, hiszen az oktatás alapvetően azért nem arra van kitalálva, hogy online folyjon, még egy főiskolán sem, bár nagyon csábító, kicsit csapdahelyzet is, mert nagyon sok szempontból kényelmesebb. A másik ilyen objektív körülmény az előző tanévben az volt, hogy a 2021-es évkezdés volt az, amikor először volt szükség a tanító- és óvóképzésben is emelt szintű érettségire a felvételihez. Bár öt évvel korábban jogszabályba került ez az intézkedés, ez érezhető volt az egész országban több szakon, hiszen komoly létszámcsökkenéshez vezetett mindenhol. Úgy érzem, hogy kihevertük ezt is. Mi egy viszonylag családias, közvetlen hangvételű intézmény vagyunk, nekünk nagyon fontos az például a hallgatók toborzásában, hogy személyesen elmenjünk középiskolákba beszélgetni. Ez gyakorlatilag lehetetlen volt az elmúlt tanévben. Ezzel együtt úgy tűnik a ma lezárt felvételi eljárásban, hogy körülbelül a másfélszeresére nőtt a felvételizőink száma, tehát ez egy jó hír.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

És, hogy itt a főiskolán mi volt a dolgom? Egyrészt én egy stratégiával kaptam bizalmat a szenátustól és a kinevezőimtől, a munkáltatómtól. Tehát voltak elképzeléseim arról, hogy merre szeretném vinni a főiskolát. Ebben nyilván az első lépéseket kellett megtenni. Ennek egy pontja például a kommunikációnk megerősítése országosan. Sajnos az a helyzet, hogy sem a területi környezetünkben, sem a katolikus egyházban, sem a felsőoktatás iránt érdeklődők számára azért nem annyira triviális, hogy van egy ilyen főiskola Vácon. Nem is annyira a népszerűség a gond. Aki ismeri, az nagyon szereti intézményünket, nagyon szeretnek ide járni hallgatóink. Nagyon jó a híre, ezt tényleg őszintén mondhatom, de nincs nagy híre. Azon kellett dolgozni, hogy az általános köztudatban egy kicsit benne legyen: létezik az Apor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Úgy tudom, két új képzés is indul hamarosan a főiskolán?

Két teljesen egyedi dolog indul ebben az évben, az egyik egy olyan sajátos képzés, amely meddőséggel küzdő házaspárok mentálhigiénés segítésének a képzése. Nem a segítés a képzés tárgya, hanem segítő szakemberek képzése, amit 1-2 éves kutatás, tréningsorozat, terepmunka előzött meg, konferenciák, kötetek. Létező jelenség Magyarországon, hogy ilyen pároknak segítenek, de a mi munkánknak és képzésünknek van két olyan, szerintem természetes sajátossága, ami egyedülálló. Az egyik az, hogy mi házaspárokban gondolkodunk és nem egy anya-gyerek, vagy anya- és gyermekhiány kapcsolatra épül az egész pszichológiai megközelítés. A másik pedig az, amit egyébként a világi pszichológia is elismer, hogy ennek a problémának és krízisnek nagyon sok lelki, spirituális vonatkozása van, és a segítésnek is nagyon sok ilyen lehetősége. S mi, mint katolikus főiskola bátran és nyíltan felvállalhatjuk, és fel is vállaljuk, hogy ez része ennek a segítésnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A másik képzésünk a zenére épít. A gitáros könnyűzenei élet egyre népszerűbb a templomokban, vagy bármilyen keresztény felekezetben, és nagyon nagy színvonalbeli különbségek jelennek meg benne. Nálunk most szintén egyedülálló módon elindul egy olyan felnőttképzés, illetve olyan főiskolai képzési ág, ahol a gitáros „könnyűzenei” egyházi szolgálatra készítünk fel színvonalasan embereket.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments