Elkészültek a főtéri zöld ház állagmegóvási munkálataival

Befejeződtek a váci főtér egyik ikonikus épületének számító „zöld ház” körüli állagmegóvási munkálatok. Még május elején kezdték meg a Március 15. tér 10. szám alatti barokk műemlék homlokzatának és tetőszerkezetének a felújítását, hogy a közel négy hónapos restaurálást követően a tervek szerint rendezvény központként működhessen tovább. Az átadásra csütörtök délelőtt került sor a polgármester és a kivitelezők részvételével.

A barokk építésű színes belváros, Vác egyik büszkesége. A település régre visszanyúló történetéből is adódóan számos olyan épület fellelhető itt, amik az évek során beleivódtak a látképbe és, amik mára olyan értékeket hordoznak magukban, amiket kár lenne veszni hagyni. Kitűnő példa erre a főtéren található, a helyiek által csak „zöld háznak” nevezett épület, ami gyökeres részét képezi a környék történelmének, hiszen még a 18. század végén épült. Ez idő alatt pedig nagyon sok funkciót betöltött, például egyházi és oktatási feladatokat láttak el benne, de pénzügyőrök is működtek itt. Az utóbbi évtizedekben azonban kihasználatlan volt, állapota pedig folyamatosan csak romlott. Ezért gondolhatta fontos feladatának a városvezetés, hogy újra megfelelő állapotba hozzák és új szerepet találjanak ennek háznak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

„Volt egy hosszas megbeszélésünk arról, hogy a háznak a belső funkcióit meg fogjuk határozni hamarosan. Illetve már ki is találtuk csak pontosítani kell ezt még rengeteg hatósággal, és engedélyeztetnünk kell. Tavaly döntöttük el, hogy mindenféleképpen megcsináltatjuk kívülről, de közben kiderült számunkra, hogy ezt nem lehet abbahagyni, hiszen gyönyörű lett. Nagyon örülünk neki, hogy ilyen fantasztikus minőségben készült el. Tehát itt nem lehet félbehagyni. A tető, a homlokzat megújult, a kapu, a főkeret gyönyörű lett. […] Egyenlőre csak annyit árulhatok el, hogy egy rendezvény központot tervezünk ide, de pontosabb részletekkel is jövünk hamarosan” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Matkovich Ilona, polgármester és adta is tovább egyből a szót Zsoldos Mihálynak, aki a felújítás megtervezéséért volt felelős. Ő pedig azt követően, hogy visszaemlékezett az épület eddigi szerepére, arról beszélt milyen régóta is tervezték már a munkálatok megkezdését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

„20 évet váratott magára ez a dolog, hogy ez a ház megújuljon és elinduljon a helyreállítás útján. Közben az élet azt hozta, hogy egy komoly csőtörés miatt az egész épület megsüllyedt, azt is helyre kellett állítani. Aztán ismét hosszú évekig nem történt semmi a házzal, csak romlott az állapota. De most szerencsésen, és nagy örömünkre a teljes tetőszerkezet megújult, egy olyan minőségben, amit a műemlékvédelem nem is szokott meg. […] Mindez mellett a homlokzat is megújult és kiegészítésre kerültek a kőkeretek. Bízunk benne, hogy a munka folytatódik és belül is egy jól használható közösségi épület fog kialakulni” – mondta a tervező.

Végül Urbán Péter, a kivitelező cég ügyvezetője szólalt fel és emelte ki, hogy milyen nehéz feladat is volt az épületet minden elvárásnak megfelelően felújítani.

„Mivel az örökségvédelemtől is olyan feltételeket kapott a beruházó, hogy az eredeti fedélszéknek a pontos szerkezete és a keresztmetszetei is megmaradjanak, ezért valóban komoly kihívást jelentett, hogy ezeket a keresztmetszeti anyagokat betudjuk szerezni. Piaci körülmények is nehezítettek azon, hogy időben meg tudjon érkezni. Kihívás volt, hogy meg kellett őriznünk azokat a csomópontokat, azokat a részeket, amelyek eredetileg, 300 évvel ezelőtt kialakításra kerültek. Ezeket a csomópontokat a bontás során levágtuk az eredeti szerkezetről és megőriztük eredeti formában, hogy pontosan centiről-centire tudjuk rekonstruálni. […] Egyedül a rögzítő elemeknél használhattunk olyan megoldásokat, ami a jelenlegi kor követelményeinek megfelel, de egyébként minden más tekintetben követtük azokat a részleteket, amit az eredeti fedélszéken találtunk” – fogalmazott az ügyvezető, majd az ES tv kérdésére azt is hozzátette, hogy körülbelül 14 színmintán mentek végig ahhoz, hogy a polgármester kifejezett kérésére a zöld ház valóban zöld maradhasson. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments