Ha labdával nem megy, próbáljuk meg bábukkal

Mely sportágakban a legsikeresebb ma Magyarország? Amikor felvetődik ez a kérdés az esetek többségében az emberek valószínűleg kapásból az úszást, a vízilabdát vagy esetleg a kézilabdát fogják megemlíteni. Kevesen gondolnak bele abba, hogy a kevésbé felkapott sportolók mezőnyében is akadnak kiemelkedő sikerek. De ezek közül is talán a legmostohább helyzetben az a sakk áll, amelyből a legtöbben ki se nézik azt, hogy vannak, akik versenyszerűen űzik. Pedig kevés olyan terület van, amiről elmondható, hogy országunk világviszonylatban is a legjobb tíz nemzet között foglal helyet.

A magyar sakk sikerek természetesen nem új keletűek, hazánk játékosai mindig az élvonalba tartoztak. Az első hivatalos sakkolimpiát is Magyarország nyerte meg, amit 1927-ben rendeztek meg. Ezt a sikert pedig még az 1978-as Buenos Airesben megrendezett olimpián is megismételték, ami az akkori Szovjetunió uralta sakkmezőny mellett hatalmas fegyvertény volt. Bár ez volt az utolsó ilyen mértékű eredmény, országunknak most se kell szégyenkeznie. Napjaink legjobb magyar játékosa, Rapport Richárd jelenleg is benne van a világ tíz legjobbja között.

Tehát régre visszanyúló hagyománnyal rendelkezik ez a társasjáték Magyarországon. Ennek köszönhetően pedig számos település rendelkezik saját egyesülettel is, amik segítik a helyi tehetségeknek a fejlődését és biztosítják számukra, hogy profi szinten is megmérettethessék magukat. Nem lóg ki ebből a sorból Vác sem. Slezák Róberttől, a Váci Sakk Club elnökétől megtudtuk, hogy városunk jelenleg egyetlen sakkal foglalkozó egyesületének története egészen az 1980-as évekig visszavezethető. A játékosok akkor még a Tungsram LED lámpa- és lámpatest gyár berkein belül próbálhattak meg érvényesülni, ahol évi 100 000 forinttal támogatták az alakulóban lévő csapatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„1987-ben a Tungsramban megrendezett gyári sakkverseny után, gondolták úgy többen, hogy létre kellene hozni egy sakk clubbot. Sikerült is egy sakk szakosztályt létre hozni a Váci Izzó MTE égisze alatt – emlékezett vissza a szervezet jelenlegi vezetője. – 1988-ban a Pest megye II osztályban indultunk 16 fővel, egyetlen játékos volt, aki nem a TUNGSRAMBAN dolgozott.”

De, mint kiderült, Vácon ekkor kettő sakk egyesület is működött, mivel a DCM-nek is volt csapata, akik a Pest megye I osztályban szerepeltek. Ez a felállás egészen 1989-ig tartott, amikor is egyesítették a két klubbot és a következő bajnoki szezonban már 2 csapattal indulhattak el. Így alakult ki a mai napig létező Váci Sakk Club, amit 1996-ban neveztek el így, miután megszűnt a Váci Izzó MTE sakkszakosztály és önálló egyesületként folytatták tovább.

Komolyabb szponzorok vagy tehetősebb tulajdonosi kör nélkül persze nehezebb az élet. A függetlenedés óta a váci csapat anyagi támogatások nélkül oldja meg a működését és így kell helyt állnia az országos megmérettetéseken.

„A Váci Sakk Club 1996-tól az NBII-ben játszik, kisebb megszakításokkal. Amiknek a fő oka, hogy 2010 után már nem kaptunk semmilyen állami támogatást. Előtte évi 20 000 forintot kaptunk a várostól, illetve amíg a Tungsram nem zárt be, onnan is kaptunk egy 60 és 300 000 forint közötti összeget. Emellett mindig vannak megyei bajnokságban is csapataink” – mesélte Slezák Róbert.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

De mindezek ellenére nem kell félteni a váci sakkozókat, jelenleg is 3 csapattal vesznek részt különböző bajnokságokban és rendszeresen szállítják az eredményeket. Az NBII-ben kétszer szereztek 3. helyet (1998/99, 2009/2010), míg a megyei csapatbajnokságban 1988 és 2020 között az első osztályban 5 arany, 5 ezüst, 6 bronz; másodosztályban pedig 1 arany, 2 ezüst a mérleg. Arról pedig még említést se tettünk, hogy csapatban háromszor már megnyerték a TUNGSRAM vándor kupát és 2002/2003-ban a Pest megyei Schnell csapatversenyt is

Az elmúlt másfél évben a pandémia okozta korlátozások azonban ezen kiírások megrendezését is megnehezítették. A koronavírus alatt kimaradt a 2020/21-es bajnokság, illetve a 2019/20 bajnoki szezont sem tudták befejezni. Viszont üdítő kivételként a sakk életre pozitív hatásokat is gyakorolt ez az időszak. A bezártság következtében újra felélénkült az érdeklődés a különböző társasjátékok iránt. Köszönhető ez annak is, hogy az emberek „rá voltak kényszerülve” a közös időtöltésre, de a kulturális élet által is késztetést érezhettek arra, hogy elővegyék régi játékaikat a fiókból. Például hazánkban is hatalmas sikert aratott a Netflix minisorozata, A Vezércsel (The Queen’s Gambit), aminek a főszereplőjéről mindenkinek egyből Polgár Judit, mai napig aktív sakkozó, nemzetközi nagymester jutott az eszébe, akinek a nevével bizonyára már mindenki szembe találkozott egyszer. Számos írás született annak kapcsán, hogy a boltok polcairól a szokottnál jobban fogyni kezdtek a sakk készletek. Ennek hatását pedig Vácon is megérezték. Mivel a szokásos csütörtöki edzéseket nem lehetett megtartani, ezért eleinte ennek kevésbé volt jelentősége. Viszont amióta lehet játszani egyre többen csatlakoznak hozzájuk, Slezák Róbert pedig csak arra tud biztatni mindenkit, hogy jöjjenek bátran.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

„A Váci Sakk Clubban jelenleg 28 igazolt játékos van. Különböző korosztályok, idősebbek és ifjúsági játékosok is. Csütörtökönként van edzésünk a Művelődési Házban 16 és 20 óra között. Én 16:30 és 18:15 között szoktam ott lenni. Van lehetőség játékra. Ha pedig valakinek külön edzésre van szüksége az is megoldható. De bármilyen szintű sakkozó csatlakozhatnak a csapathoz, bárki bejöhet az edzéseinkre” – fogalmazott a klub vezetője.

Szerencsére úgy tűnik, hogy most ősszel elindulhatnak a 2021/22-es bajnokságok. A váciak 12 fővel az NBII-ben, 10 fővel a Pest megye I és 5 fővel a Pest megye I/a osztályban fognak elindulni. Jelenlegi céljuk az, hogy a másodosztályban elkerüljék az utolsó helyezéssel járó kiesést. A megyei csapatoknál pedig elsősorban a játék a fontos. Vagyis az, hogy minél több embernek legyen játéklehetősége. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments