Ipolysági látogatás a kapcsolaterősítés jegyében

Néhány napja Ipolyságon járt a váci önkormányzat hivatalos delegációja. A testvérvárosi kapcsolatok erősítését célzó látogatáson Kiss Zsolt alpolgármester, Inotay Gergely alpolgármester és a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Alt Gyula vett részt városunk részéről – írja a vac.hu.

Mint azt Inotay Gergely facebookos beszámolójában írja: „Az Ipolysági járás egykori székhelye ma is magyar többségű, ezért kiemelten fontos volt az előző vezetés alatt megromlott kapcsolat erősítése. Gregor István polgármesterrel többek közt Vác és Ipolyság jövőjéről, a lehetséges fejlesztésekről és a szorosabb együttműködésről egyeztettünk.” Az alpolgármester kiemeli továbbá, hogy a két ország uniós tagsága lehetővé teszi, hogy a korábbiaknál jóval szorosabbra fűzzük viszonyunkat testvérvárosként.

Ipolyság (Sahy) városával a testvérvárosi egyezmény aláírására 2004-ben került sor. A kora középkorban létesült város lakossága nyolcezer fő, s ma több mint ötezren vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Ipolyság Szlovákia és Magyarország határán, az Ipoly folyó partján helyezkedik el. Csehszlovákiához csatolásával elveszítette megyeközponti, majd később járási vezető szerepét is. Napjainkra Ipolyság élénk kulturális élettel rendelkező dinamikus fejlődésnek indult város. Ipolyság és Vác városok közötti együttműködési megállapodás az intézményi, a sport és a kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. 2014. december 15-tõl a város polgármestere Gregor István. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments