Játékfilm készül a váci múmiákról

Csütörtök este rendezték meg ismét a Váci Polgári Estet, melyen ezúttal Kiss-Stefán Mónika filmrendező, Nyerges Attila, az Ismerős Arcok szövegírója, énekese és természetesen Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt a vendég. Az est háziasszonya ezúttal is Fábián Fédra volt.

A rendezvényt megelőzően sajtótájékoztató keretében beszélt Kiss-Stefán Mónika a készülő filmjéről, melyben megelevenedik a váci múmiák története egy játékfilmen keresztül. Rétvári Bence bevezetőjében arról beszélt, hogy egy jelentős filmalkotás lesz ez Vácról, Vác történetéről egy valós történetre íródott kalandfilm-játékfilm.

„Ezért van itt Kiss-Stefán Mónika, ennek a filmnek a megálmodója, az egésznek a motorja, leendő producere. Amikor először találkoztunk ő állt elő ezzel a filmjavaslattal, ami nyilvánvalóan nekem elsőre megtetszett, hiszen valóban ma egy közkedvelt műfajban tudja bemutatni a 18. századi Vác világát. Ez nemcsak a váciaknak szól, hanem az egész országnak szól, sőt nemzetközi szinten is fontos, hogy létrejön ez a film, hiszen a váci múmiák világszinten is egyediek. A világon is kevés olyan leletegyüttes található, ami ehhez mérhető. Ezért fontos, hogy országnak-világnak egyaránt fel tudjuk hívni erre a figyelmét és ez nyilván Vácnak az ismertségét, a hírnevét és a látogatottságát is a jövőben pozitívan tudja befolyásolni” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Június 7-én nyit a strandfürdő

A képviselő azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja sz elkészülést, melynek segítségével már meg is íródott a forgatókönyv. Kiemelte: Kiss-Stefán Mónika mellett egy lelkes csapat dolgozik az alkotáson, de maga a rendező is mindent megtett, hogy tényleg testközelből megismerje a váci múmiák életét.

„Van egy nagyon erős szakmai magja és egy nagyon erős filmes magja is ennek a projektnek. Abban bízom, hogy ha ezek az előkészítési folyamatok véget érnek, akkor majd előbb-utóbb eljutunk a forgatás időszakába is és akkor valóban egy Vácott soha nem látott módon bemutató, nagyon látványos és egyúttal izgalmas, egy történetre épül és az itteni misztikumokat is, amelyek ezekben a koporsókban rejtőztek, mindezeket bemutató alkotás jöhet létre. Ez minden váci számára büszkeség, de hogyha bárki megnézi, minden magyar számára is büszkeség, hogy Magyarországon valóban egy ilyen történelmi kuriózummal rendelkezünk.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pünkösdi könyvvásár

„Vác polgárai nagyon szerencsés emberek, hiszen az 1994-ben megtalált váci lelettel ők múmia világhatalommá váltak” – kezdte Kiss-Stefán Mónika mondandóját. Kiemelte: még mindig úgy érzi, hogy nagyon sokan nem tudnak arról, hogy Vácon milyen leletegyüttest találtak.

„Méltatlanul nem tudják, hiszen már az Ötzinek a kutatója, a Tutanhamon kutatója Albert Zink is idejár vizsgálni a váci múmiákat és még ma is találkoztam olyan emberrel, aki még soha nem hallott a váci múmiákról. A váci múmiákat Pap Ildikó és Pálfi György antropológusok kezdték el vizsgálni és azt képzeljék el, hogy amikor én először találkoztam ezzel a történettel – ez már közel 10 éve -, akkor annyira érdekelt ez az egész sztori, az ő történetük, hogy önkéntesen beálltam az antropológusok szóvivőjének. Csakis azért, hogy én minden vizsgálaton ott lehessek, hogy ott lehessen ezek mellett a tudósok mellett minden percben, minden CT-zésen és minden egyes múmiát kívülről-belülről ismerjek, tudjam a nevüket, a foglalkozásukat, a betegségeiket” – mondta. Hozzátette: aztán ért benne ez a dolog és minél többet megtudott a múmiákról, egyre jobban ért benne, hogy filmet kell készítenie róluk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  XII. Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok - május 17-18-19.

A forgatás tavasszal indulna. Szívesen látnának a filmben minél több váci statisztát is – emelte ki a rendező. Úgy gondolja, hogy a városnak és a múmiáknak nagyon kell ez a film, hogy minél többen Vácra látogassanak.

A Dunakanyar Régió kérdésére Kiss-Stefán Mónika annyit elárult, hogy a kalandfilmnek, játékfilmnek az alapja valós történetre írott fikciós történet lesz. A múmiák történetét dolgozzák fel, de belevisznek egy kis játékot, egy kis fikciót.

„Lesznek kitalált szerelmi szögek, háromszögek. Magában a sztoriban a 21. századból visszamegyünk nagyon sokszor majd a 18. századba és vissza a 21. századba, 20. századba. Tehát három idősíkon fog ez az egész történet zajlani” – hangzott el.

A sajtótájékoztató után vette kezdetét az est, mely ezúttal is teltház mellett zajlott a Piarista Kilátó Központban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments