Mécsest gyújtottak a túrázók a kosdi bányászok emlékére

A Mobilitási Hét keretében az idén is sor került a Naszály túrára, mely már évtizedek óta egy lehetőség a váciaknak, hogy meglátogassák a hegyet, ami mellett elmennek nap mint nap, de fel csak ritkán mennek a csúcsára.

Két csoportban indult a túra külön buszokkal Kosdra ahonnan a hegygerincen tették meg az utat a túrázók a kilátóig. A túra egyik állomáshelye a kosdi szénbánya emlékműve volt, ahol Hajdu Sándor a túravezető mécsest gyújtott. Így emlékeztek meg arról a 7 bányászról, akik pont 90 éve haltak meg a bányában a vízbetörés miatt. Kegyeleti okokból, (és mert a szénkészlet is fogytán volt) ezt követően be is zárt a bánya, leszerelték a csillék kötélpályáját és a hőerőművet is elbontották, ahol a kosdi szén elégetésével nyertek energiát. Mielőtt a szebb napokat is megélt romos kilátóig feljutottak a turnusok, meglátogatták a Násznép barlangot, ahol az egyik szemfüles túrázó még denevéreket is talált. A védett emlőseinket békén hagyva távoztak a barlangból, hiszen a denevérek fokozottan védett állatok, akik itt nyernek nyugalmat az ember zavarása elől. A túra keretében meglátogatták a Vaditató-tavat és kimentek a kereszthez is a Kopasz-hegyen, ami a város felé néz. Egy másik felhagyott bányában is sikerült körülnézni, amiből a barokk korban a dómot is építették. Ma már csak kirándulók látogatják, a kőfalak jelzik, hogy az ottani homokkő milyen fontos volt egykor, mennyit elvittek belőle. Az „Ezoterikus réten” keresztül értek haza a túrázók Deákvárra, amikor már kellően elfáradtak a közel 15 km-es gyaloglástól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Az idén a Covid miatt nem főztünk babgulyást a hegycsúcson, de az RST pékség, és Gáspár Sándor zöldséges támogatásával hamuban sült pogácsával és mindenféle gyümölccsel ellátva indulhattak el a túrázók a csúcsra, ami feledtette a babgulyást és talán a Covidot is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments