Megkezdődött a tanév a Piarista Gimnáziumban

Szeptember 1-én becsöngettek! 669 diák kezdte meg tanulmányait a 2021-22-es tanévben a Piarista Gimnáziumban. Az ünnepi szentmise, a Veni Sancte előtt Kalász Ákos igazgató úr köszöntötte a diákokat, kollégákat, munkatársakat, öregdiákokat, és minden megjelentet. Röviden összefoglalta a programokban, táborokban gazdag nyár eseményeit, amelyek közül többet személyesen is meglátogatott.

Az intézményvezető ajándéknak nevezte azokat a nyár folyamán együtt töltött időket, amelyeket a tanárok adtak a diákoknak. Együtt töltődtek és más oldalról is megismerték egymást: tanultak, elfáradtak, élményeket szereztek, hogy újult erővel kezdhessenek hozzá a soron következő tanévnek.

„Bár a nyáron találkoztam sokatokkal, jártam kétszer a Bükkben, egyszer ahol a Kalazancius Mozgalom tagjai táboroztak önfeledten – közel 50-en iskolánkból, másszor ahol a 6. b-sek töltöttek szűk egy hetet az osztálytáborban. Zebegényben majdnem 170 cserkésztestvér töltött együtt 10 napot, Zánkán két tucat diákunk kezdte a nyarat együtt, Földváry Marika néniék Hit-hat tábora a 24. évben részvételi csúcsot döntött. Egy reggel 117 diákot számláltak, az hagyján, de este is pont ennyit. A 10. a-sok eveztek a Szigetközben, az elballagott 12. c-sek rendalapítónk szülőföldjére, Peralta de la Salba tekertek, a 9. c is biciklizett, a 11. a pedig sört ivott Münchenben… (becsületükre legyen mondva ők német tábornak hívták mindezt, de bicikliztek, sőt, eveztek is a Tiszán), szóval sok értékes együtt töltött idő volt a nyáron.” A legemlékezetesebb túrának Király Bálint tanár úr kerékpártúráját nevezte, talán személyes érintettsége miatt is, Peralta de la Sal-ba, a piarista rendet alapító Kalazanci Szent József szülőfalujába. „Olyan cél, amiért úgy érezték a résztvevők, érdemes elfáradni, érdemes kimelegedni. Az iskolából 8-an látták meg a kedves spanyol várost. Nem múlott sokon, hogy kilencen. Micsoda cél ez! 2 év, 20 nap, 2000-nél több kilométer, de megszámlálhatatlanul sok élmény. Testet, lelket, jellemet, karaktert, szilárdságot építő élmény. Aki részt vett rajta, azt mondta, mindent megért” – emlékezett vissza az igazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A nyári élmények összefoglalása után pedig az új ötödikes és kilencedikes diákokat köszöntötte: „Nos, kedves diákok a ti túrátok is ilyen, amire ma indultok! Van, akinek ez 8 évig tart, de mindenkinek az érettségijéig.”

Minden évben van egy Szentírásból vett jelmondata az iskolának, ebben a évben egy ószövetségi próféta, Ezdrás szavait tartják szem előtt, és próbálják megélni. Kelj föl, mert ez a TE dolgod, és mi veled leszünk. Légy erős, és cselekedj! (Ezd 10,4) Igazgató Úr így magyarázta ennek tartalmát: „Bátorítás, felszólítás, buzdítás ez. De mire is? Személyesen van dolgod, a TE utadat járod. Nem másét, a magadét. A világ megismerése mellett a magad megismerése is feladatod. A TE felelősséged. Kelj fel, képes vagy rá, barátom. Mindened megvan. Erős vagy. Cselekvőképes. De ne feledd, nem vagy egyedül. Nem heroikus magányos küzdelem vár rád. Hanem az együtt-tanulás és együttlét számtalan szépsége. Vedd észre őket! És melletted vannak a társak, barátok, kísérők, vezetők. Kezükben olykor a Google Maps vagy a Bikemap alkalmazása, vagy egy térkép – mindegy is – , de segítenek, hogy az utadat megtaláld. Légy hálás értük is! Figyeld őket!”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A szentmisére az iskola egyik felének a 2. órában került sor, amelyet Wettstein József tanár úr, házfőnök atya celebrált. Prédikációjában kapcsolódott Igazgató Úr szavaihoz, miszerint „Krisztus követő keresztények szeretetében élve ismerjük fel, hogy testvérek vagyunk. A kegyelem áldásában éljünk, erős kapcsolódásban egymással. Közös küldetésünk van, szeressük egymást, felebarátainkat, Krisztus szeretetét vigyük bele a világba, legyünk Isten kegyelmének közvetítői, formáljuk közösen a világot igazságosabbá tanárok és diákok. Krisztusban nagyon erős együttműködésre vagyunk hívva, hogy egymás szövetségesei legyünk. A Veni Sancte nem egy kultúrális örökség, hanem a szövetség megújítása egy újabb évre. A tanításban, nevelésben egymást segítjük, tanár a diákot a tapasztalatával, figyelmével, diák a tanárt a nyitottságával.”

A 4. órában az iskola másik felének Labancz Zsolt atya celebrálta a szentmisét, aki rendhagyó módon próbálta bevonni az ünneplésbe a jelenlévőket a prédikáció során. Horváth Tamás tanár úr segítségével, megénekeltette a 360 diákot, kánonban zengték a Magnificat (Magasztalja lelkem az Urat) című éneket. Mindenki Isten elé vihette háláját ebben az énekben, a hangok harmóniában összekapcsolódtak. Zsolt atya az ének után hozzátette: „A Szentlélek segít minket, hogy rátaláljuk a saját hangunkra, rátaláljunk arra, hogy az Isten mire hívott meg, mit álmodott meg nekünk. A Lélek az, aki tud közösséget teremteni, Ő segít, hogy a társam hangját is meghalljam, szép ajándékokat tud kihozni a közösségek által. Törekedjünk arra, hogy az Istentől belénk álmodott énünket egyre inkább megtaláljuk, közösséggé formálódjunk így együtt, osztályonként, cserkész őrsönként, KM csoporttagként, hogy valami nagyon szép tudjon alakulni az iskolánkban.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Az ünnepi szentmisék után a diákok folytatták a napot az osztályfőnöki órákkal, és délután pedig az órarend szerinti órákkal.

Kalász Ákos igazgató úr szavaival zárva: „Kalandos, értékes, igazi élményt adó szép tanévet kívánunk mindannyiunknak!” (Forrás: Piarista Gimnázium és Kollégium) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments