Megmentett alkotásokkal újra megnyílik a Hincz Gyűjtemény

Szeptember 18-án, 17 órakor újra megnyílik a Hincz Gyűjtemény Vácott, a Pannónia Házban. A kiállítást Dr. Mészáros Balázs, a Váci Értéktár egykori igazgatója fogja megnyitni, de felszólal Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Hincz Jenő is.

Még 1980-ban ajánlott fel 107 alkotást Vác városának Hincz Gyula, Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész, grafikus. Nem véletlenül választotta városunkat a művész, hiszen több ponton is kötődik hozzá, 1983-ban feleségének az emlékére még a Neufeld Anna Alapítványt is itt alapította meg, melynek célja volt elismerésben részesíteni mindazokat a Pest megyében élőket, akik a képzőművészeti és zenei kultúra fejlesztése terén eredményeket értek el. A felajánlott műveket végül 1983-ban állították ki további 147 alkotással kiegészülve. Majd Hincz Gyula 1986-ban bekövetkezett halála után, az örökösök – elsősorban unokaöccse, Hincz Jenő – jóvoltából a kollekció további több száz képpel bővült, s így ma már mintegy 1700 festményt, egyedi és sokszorosított grafikát, valamint kisplasztikát tartalmaz. A kiállítás helyszínéül a Löwy Sándor (ma Káptalan) utca 16. számú házat jelölték ki, ahol egészen 2009-ig állt fenn.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A most megnyíló időszaki kiállításon a Hincz Gyűjtemény elmúlt tíz évben restaurált alkotásaiból kerül bemutatásra közel húsz festmény. A kiállított művek lehetőséget nyújtanak a páratlan értékű gyűjtemény újrafelfedezésére, hiszen több olyan mű is szerepel majd a tárlaton, amelyek hosszú évekig nem voltak láthatóak a nagyközönség számára. Ugyanakkor a restaurált festmények bemutatásával szeretnék szemléltetni azt a közelmúltban megkezdett, a jövőre nézve is célként megjelölt – olykor rendkívüli kihívásokkal teli – utat, ami a gyűjtemény állományvédelmét érinti. A restaurátori munkafolyamatok ismertetésével a festmények újjáéledésének folyamata és a restaurátorművészek munkájának kiemelkedő értéke is középpontba kerül. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments