Minden, amit az előválasztásról tudni kell: bemutatjuk az országgyűlési képviselőjelölteket

A 2021. évi előválasztás hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szövetségéből született. E hat párt saját szabályzatainak megfelelő együttműködési megállapodást kötött, amelyet a szervezetek arra jogosult testületei jóváhagytak.

Azok a jelöltek, akik az előválasztáson egyéni választókerületben vagy miniszterelnök-jelöltként országosan nyernek, e hat párt közös országgyűlési képviselőjelöltjei, illetve miniszterelnök-jelöltje lesz a 2022. évi országgyűlési választáson. A 2022. évi országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerző hatpárti jelöltek a hat párt valamelyikének országgyűlési frakciójában folytatják képviselői munkájukat.

Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.

Azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, akik a 2022-es parlamenti választáskor már nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születettek.

A kiskorúak adatkezelésére vonatkozó speciális rendelkezések miatt egy szülői hozzájáruló nyilatkozatot is alá kell írnia az egyik szülőnek (vagy törvényes képviselőjének) és a fiatal szavazónak. A nyilatkozat az elovalasztas2021.hu honlapról letölthető.

Ezt a dokumentumot a személyes voksolás előtt a kiskorú szavazónak be kell mutatnia a szavazósátorban. Online szavazás esetén a regisztrációs folyamat végén megtörténő videókapcsolatos azonosítás során a szülő az online szavazóbiztosnak bemutatja a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, valamint az engedélyezés tényét szóban is meg kell erősítenie a számára, amit az online szavazóbiztos jegyzőkönyvbe foglal.

Az előválasztáson egyaránt lehet majd szavazni személyesen és az interneten is.

Személyesen nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben lehet voksolni. Ezeket összefoglalóan szavazóhelyiségeknek nevezzük.

A szavazóhelyiségek listája az elovalasztas2021.hu honlapon elérhető. Szeptember 18-26. között jellemzően reggel 8 órától este 18 óráig lesznek nyitva, de több helyen lehet ettől eltérő nyitva tartás is.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki.

Az interneten szintén szeptember 18-26. között lehet majd voksolni, de szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra. A regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. A regisztrációhoz itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.)

Vácon a Széchenyi utca és a Görgey utca sarkán felállított sátorban lehet majd szavazni szeptember 18. és 26. között 8-tól 18 óráig. (Forrás: elovalasztas2021.hu) ♦

Az előválasztáson induló egyéni jelöltek

Gyurcsik Ádám

2000-ben születtem Budapesten, de itt nőttem fel a Börzsönyben, Szokolyán. Jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi Karának vagyok harmadéves hallgatója.

Azért jelentettem be idén februárban az indulási szándékomat az előválasztáson, mert azt láttam, és ma is azt látom, hogy a jelenlegi hatalomnak nincsen hiteles, pártfüggetlen alternatívája térségünkben.

Legfontosabb célom, hogy végre valódi képviselete legyen Vác és Szob térségének, többet érdemlünk egy budapesti pártkatonánál. A helyi ügyeket hitelesen csak innen a térségből lehet képviselni. Képviselőként kiemelten foglalkoznék az önkormányzatok elmúlt tíz évben elvont bevételeinek, és feladatainak visszaszerzésén. Helyi ügyekben ne egy belvárosi minisztériumban döntsenek!

Azt vallom, hogy helyi ügyekben felül kell emelkedni a pártszíneken. Jól látható, hogy a jelenlegi hatalom pártpolitikai alapon kivételezik egyes településekkel, a többiek kárára, ennek véget kell vetni, egyenlő esélyt érdemelnek a legkisebb falvak és a legnagyobb városok is. Én azt vallom, hogy egy képviselő a térség minden települését részlehajlás nélkül köteles szolgálni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Az ország egyik legszebb környezetében élünk, ezt meg kell őrizni. Képviselőként szigorúbb környezetvédelmi törvények megalkotásán dolgoznék.

Az előválasztás egyik legfiatalabb jelöltjeként nem csak a térség, de az ország fiatalságának ügyeit is képviselni szeretném. A lakhatási válság, az egyre romló minőségű oktatás, a helyi munkalehetőségek hiánya, és az európai szinttől fényévekkel elmaradó bérek miatt ma a fiatalok szinte menekülnek térségünkből és hazánkból is.

Kérem támogassanak az előválasztáson, mögöttem nem állnak milliárdokkal kitömött pártok és bukott politikusok, csak Önök. Számíthatnak rám!

Inotay Gergely Ábel

Inotay Gergely vagyok, 46 éves, 21 éve élek házasságban, két lánygyermek édesapjaként.

Életemet alapvetően határozta meg a pedagógia, felsős énektanárként, alsós tanítóként, falusi szolfézstanárként és hitoktatóként is tevékenykedtem 22 éves pedagógus pályámon. Szülőként, pedagógusként és városvezetőként is hiszek az egyenlő esélyek Magyarországában. A történelemben oly sokszor megmérettetett meg nem osztható, jövőjéért közösen tenni tudó és akaró magyarokban. Vác és a térség választott kedves hazám, életem immár több mint felét itt éltem le. 2019-ben a sikeres önkormányzati választást követően az Összefogás színeiben lettem képviselő, és Vác alpolgármestere. Szociális ügyekért, köznevelésért, kultúráért és egyházi ügyekért felelős vezetőként látom lehetőségeit, erőforrásait; látom, hogy miben lehet és kell is előre lépni.

A térség úthálózata, közlekedése, az egészségügyi ellátórendszer, vagy épp a köznevelés-közoktatás kérdése mind-mind fejlesztendő terület, de számos utam alkalmával láttam és látom a mérhetetlen mennyiségben lerakott illegális hulladékot is, melynek megszüntetése szintén sürgető feladat. Ezért – a térség és a térségben élő állampolgárok: gyermekek, munkavállalók, nyugdíjasok képviseletére – vállaltam el az előválasztáson való megmérettetést Pest megye 4. számú választókerületében. Hogy Pest megye északi része; a Dunakanyar, a Galgamente és az Ipolymente végre adottságaihoz méltó módon és a benne rejlő lehetőségek mentén fejlődjön.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Juhász Béla Róbert

Juhász Béla Róbert vagyok, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az Új Világ Néppárt és a Liberálisok országgyűlési képviselő-jelöltje. Képzettségem szerint településfejlesztési közgazdász és politológus.

Több, mint 10 éve lokálpatrióta polgármesterként szolgálom a Sződligetieket.

Eddig három önkormányzati választáson győztem le a Fidesz jelöltjeit. Ma az ország helyzete hasonló, mint amilyen Sződligeté volt 10 évvel ezelőtt. Akkor egy minden ízében kifosztott, eladósodott, reményét vesztett település szavazott bizalmat nekem. Az utak fele sáros földút volt, az intézmények lepusztulva, a dunai árvizek elöntéssel fenyegették a községet.

A lakosság a végletekig megosztott, az önkormányzati vezetés öntelt és pökhendi volt.

Hát nem pontosan ilyen a hazánk is most?

Sződliget az elmúlt tíz évben dinamikusan fejlődött. Ma már európai szintű életminőséget biztosít lakóinak. Sződliget és azon keresztül az én példám is azt mutatja, hogy szakértelemmel és az emberek összefogásával igenis fel lehet egy új, fejlődő Magyarországot építeni.
Magyarország ma a szertefoszlott álmok országa. Tíz éve egy példátlan társadalmi támogatású kormányzat jött létre, de a hatalom emberei nem éltek, hanem visszaéltek a történelmi lehetőséggel. Nem váltak államférfivé, hanem nevükre íratták a fél országot és egy saját állampolgárait lehallgató, hálószobákba befurakodó, korrupt maffiaállamot hoztak létre. Magyarország többé nem lehet következmények nélküli ország! Országgyűlési képviselőként azért fogok dolgozni, hogy hazánk végre európai módon fejlődhessen és minden polgára a saját sorsában is érezze ezt a fejlődést és a szabadságot.

Én egy modern, európai Magyarországot szeretnék, ahol a korszerű oktatás, a modern, emberközpontú egészségügy, a jogegyenlőség minden embernek elérhető.

Egy olyan országot, ahol idősnek és fiatalnak egyaránt jó élni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments