Óriás mohaállatot találtak a Pilismaróti-öbölben

Focilabda méretű óriás mohaállatot akasztottak horogra a Pilismaróti-öbölben augusztus 4-én, szombaton. A faj jövevénynek számít, természetes ellenségét nem ismerjük. Már a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (RSD), a Tisza-tónál és most a Dunánál is történt észlelés – írja a pecaverzum.hu.

A mohaállatok törzsébe közel 5 ezer faj tartozik, amelyek zömmel tengeriek, ám a mintegy 80-90 édesvízi fajból 10 Magyarországon, azon belül pedig a Duna alsó szakaszán is megél. A most általunk említett „óriás” a nevével ellentétben valójában parányi élőlény, de telepekbe összeállva már hatalmas „gombócot” formáz. A telep belsejét viszonylag kemény, kocsonyás anyag tölti ki, melyet a szorosan egymáshoz tapadó egyedek termelnek. Ezek a helyváltoztatásra képtelen egyszerű élőlények csillókoszorújuk segítségével az enyhén áramló vízből szűrik ki szerves törmelékből és még parányibb élőlényekből álló táplálékukat, s megnövekedve főként bimbózással szaporodva gyarapítják, növelik a telepet. Nemrégiben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága hívta fel rájuk a figyelmet, amikor egyre gyorsabban kezdtek szaporodni a Tisza-tóban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

De ezek a különös élőlények nemcsak a Tiszánál, hanem úgy tűnik térségünkben is terjednek, szombaton a dunai Pilismaróti-öböl sporthorgászatra kijelölt, 8-as számú helyén került elő egy példány, méghozzá focilabda méretben. Meg is lepte az éppen a helyszínen horgászókat, akik nem is igazán tudták mégis mivel van dolguk.

„Első ránézésre nagyon rémisztő volt, aztán már nem annyira. Elkezdtünk kutatni mi is, hogy mi lehet. Aztán édesapámat hívtam, és ő mondta, hogy ez az a moha fajta, amiről már olvasott korábban. Az állaga undorító volt: zselés, kocsonyás. A botot, amire rátapadt, ahogy mozgattuk, úgy mozgott ez a labda kinézetű moha is egyben” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Illés Noémi. Majd a honlap utánajárására kiderült, hogy a hölgy édesapjának igaza volt, a készült képek láttán Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke megerősítette, hogy valóban egy óriás mohaállatról van szó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

De az elnök hozzátette, hogy bár jövevényfajnak számít, és egyre terjed Magyarországon, úgy tűnik, még nem kell félni tőle. „Nem tudunk róla, hogy ökológiai szempontból jelenleg problémás lenne” – nyugtatott meg mindenkit. (Forrás: pecaverzum.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments