Telefonfülkéből könyvtár: már Vácon a Széchenyi utcában is olvashatunk

Az olvasás világnapján állították fel azt a régi telefonfülkét, amely ezentúl kis könyvtárként üzemel majd a Széchenyi utcában. Az ötlet nem újdonsült Magyarországon, azonban Vácon ez az első ilyen kezdeményezés. A Dunakanyar Szíve Egyesület tervei szerint hamarosan két másik helyszínen, két másik fülke kerül majd felállításra.

Szerdán bekerültek a könyvek is a fülkébe és átadták a nagyközönségnek. A családias megnyitón Matz-Molnár Krisztina, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy folytatni akarják a munkát, így hamarosan más helyekre is kerülhet könyvkuckó.

„Egy hete állítottuk fel ezt a fülkét, akkor még egy nagyon csúnya, koszos és öreg fülke volt. Nagyon sokan megálltak megnézni, hogy mi lesz itt. Amikor elmondtuk, hogy egy kis könyvtárat szeretnénk, akkor nagyon sokan boldogok voltak, hogy már nálunk is lesz ilyen kezdeményezés. Ma, amikor a könyvek is bekerültek, voltak már olyanok, akik vittek vagy hoztak is olvasnivalót” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Pápay Eszter író, költő arról beszélt, hogy bármilyen picike is ez a könyvtár, attól még ez egy könyvtár.

„Gondolkodtam azon, hogy mit mondhatok egy ilyen alkalommal. Eszembe jutott az, hogy amikor én gyerek voltam, még nem voltam 10 éves, nekem két intézményem volt. Volt egy múzeumom és egy könyvtáram. Mind a kettőnek én voltam az igazgatója és a személyzete is. Nagyon szépen csináltam, a könyveim katalógus szerint voltak meg. Mindig izgatottan vártam, hogy jöjjenek a könyveket kikölcsönözni. Egy darabig rá tudtam venni a családot, a barátokat, hogy jöjjenek. Aztán mindkét intézményem érdektelenség hiányában bezárta kapuit, de a könyvek szeretete az nagyon erős volt…” – idézte fel emlékeit.

Az olvasás világnapjára Márai Sándor Füves könyvéből idézett, valamint felolvasta saját versét, Az én vőlegényem címmel, amelyben klasszikus és a mai sorok váltakoznak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments