Váci kórus a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szombati szentmiséjén

A budapesti Kossuth téren, a Parlament előtt tartották meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szombati szentmiséjét, majd innen indult a körmenet az oltáriszentséggel a Hősök terére. A szentmisén a Váci Székesegyházi Kórusiskola Tanári Énekkara és Szent Cecília Kórusa szolgált, Varga László atya egyházmegyei zeneigazgató vezényletével – írja a vaciegyhazmegye.hu.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelkedő eseménye volt a Kossuth téren, az ország szimbólumának tartott Parlament épülete előtt bemutatott szentmise, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt.

A szentmisét megelőzően Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mondott ünnepi beszédet, felidézve, hogy ő otthon érzi magát Magyarországon, hiszen 2000-ban itt avatta az ortodox egyház szentjévé is Szent István királyt.

„Amit a szentáldozás során megtapasztalunk, e világi életünk semmilyen dimenziójától nem függetleníthető. Azoknak a hívőknek, akik az Eucharisztiában egyesülnek az Úrral, eucharisztikusan kell élniük a világban; létüket és tetteiket a „Liturgia utáni liturgiaként” kell megélniük.” – azaz életünknek is szentmisévé kell válni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Erdő Péter szentbeszédében elmondta, hogy a mai világnak égetően szüksége van az egységes keresztény tanúságtételre. Arra a kérdésre, hogyan tudjuk megjeleníteni keresztény reményünket a hétköznapokban, két választ adott. Egyrészt a szentek életén keresztül – őket szimbolizálja a missziós kereszt, amelybe magyar szentek ereklyéit foglalták és amely azt követően, hogy Ferenc pápa 5 évvel ezelőtt megáldotta, több mint 70.000 km-t tett meg az országban határon innen és túl. Másrészt a hétköznapi tanúságtételünkkel, amelyből a Kongresszus programjába is több bekerült. Mindannyian ezekből tudunk erőt meríteni. A főpásztor szerint a szentmise, amelyben Krisztus jelenlétének csodáját akarjuk elmondani, ma is megérinti az emberek szívét.

A szentmise végén a bíboros átadta a missziós kereszt kicsinyített másolatát A.J. Espinoza Mateus bíborosnak, az ecuadori Quioto érsekének. Ez a város ad majd otthont a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak 2024-ben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A szentmisén a Váci Székesegyházi Kórusiskola Tanári Énekkara és Szent Cecília Kórusa szolgált, Varga László atya egyházmegyei zeneigazgató, az iskola művészeti vezetője vezényletével. A zenekari szolgálatot a Magyar Honvédség Központi Zenekara végezte.

A fáklyás körmenet elmélkedései végig vették a Kongresszus témáit: az Eucharisztia mint a jóság, a béke, az öröm, a türelem, az irgalom, a szeretet forrása. Az 1938-es NEK újrahangszerelt himnusza a „Győzelemről énekeljen” többször felcsendült a körmenet során. A több mint kétórás, emelkedett hangulatú processzió a Hősök terén litániával és szentségi áldással ért véget. Erdő Péter bíboros zárszavában azt mondta: „Egy lélek, egy test vagyunk, Krisztus az Eucharisztiában egyesít bennünket.” (Kép: vaciegyhazmegye.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments