A váci múmiákkal is foglalkozó könyvsorozat indul útnak

A Tragor Ignác Múzeum szervezésében október 22-én, egy az 1994-ben feltárt váci múmiákkal és leletekkel foglalkozó könyvet mutattak be a városháza dísztermében. Az eseményen a kötet elkészítésében résztvevő szakembereken túl Matkovich Ilona polgármester is felszólalt. 

Vác arculatát elsősorban a barokk városkép és az ehhez tartozó történelmi épületek, településszerkezet határozza meg. Ha rákérdezünk az itt vagy a környéken élő embereknél arra, hogy szerintük mi teszi híressé vagy éppen központivá a városunkat, a legtöbben olyan nevezetességeket fognak felsorolni, mint a székesegyház, a Fehérek temploma, a püspöki palota vagy éppen a diadalív. Ez rendben is van így, de valószínűleg abba már kevesen gondolnak bele, hogy mindezek ugyanannak a 18-19. századi építési hullámnak a részeként születtek meg. Pedig ez a helyzet. Éppen ezért volt az 1990-es években egy hatalmas felfedezés, amikor egy sor, ebből a korszakból származó leletegyüttest, illetve kitűnő állapotban lévő mumifikálódott holttestet találtak meg. Ugyanis mindezekkel újból közelebb kerülhettünk, azokhoz a körülményekhez és emberekhez, amik a mai napig meghatározzák városunkat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Az akkor feltárt régi Vácot azóta közelebb hozták az érdeklődőkhöz és több kiállítás által is megismerhettük vele, illetve maga a kutatás se állt le azóta se. Sőt az itt talált leletek nemzetközi hírnévre tettek szert egyediségük és különlegességük miatt. Nem véletlen tehát, hogy többek között a Tragor Ignác múzeum kötelékében is több tanulmány született, amiknek a következő lépcsőfokához Csukovits Anita muzeológus segítségével értek el, ugyanis „A váci Domonkos kripta kincsei” címen egy általa összeállított könyvsorozatot indítanak útjára. Ennek a sorozatnak az első kötete 2019-ben készült el, a kripta feltárásának 25. évfordulóján, megjelentetésére pedig idén került sor, a múzeum fennállásának 125. évfordulóján, a nemzeti kulturális alap támogatásával. A könyv bemutatóját október 22-én tartották a városháza dísztermében, ahol a feltáráskor még újságíróként dolgozó és így az akkor történtekről cikket is író Matkovich Ilona is felszólalt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

„Nagyon jól emlékszem arra, hogy 1994-ben valahol az utcán találkoztam Zavetz József atyával, aki mondta, nagyon szeretné, hogy megjelenjen az, hogy Vácon jó állapotban mumifikálódott váci polgároknak a testét találták meg. És a koporsók és a használati tárgyak, amelyek megmaradtak óriási lehetőséget jelentenek majd a továbbiakban arra, hogy a 18-19. századnak az idejét lehessen kutatni itt Vácon – fogalmazott Vác jelenlegi polgármestere, majd arra tért rá, hogy ő miért is tartja rendkívül fontosnak magát a leletegyüttest, illetve az ezzel foglalkozó munka megjelenését. – Vácnak, talán a legutolsó fénykora, a belvárosnak a kialakítása, a városszerkezetnek a kialakítása a 18. században történt. 1731 után kezdődött meg a nagy püspöki építkezéseknek a sora, amelynek eredménye ma is megcsodálható, hiszen ebből alakult ki a barokk városkép.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Az eseményen még felszólalt, illetve a könyvet bemutatta Andrzej Kostecki tartományi vikárius, Száraz Miklós György író és Tóth Gergely, illetve Tringli István történészek. A sorozat első kötete az akkor talált tetemek koporsóival foglalkozik és „A váci domonkos kripta koporsói” címet viseli. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments