Az OMSZ rántotta le a leplet az interneten terjedő rémhírről

Az utóbbi napokban, többek között Vácon is, sokan kellemetlen szagok miatt kezdtek el panaszkodni a közösségi oldalakon. Ennek a jelenségnek valószínűleg a lakosság körében felkapott és ezzel párhuzamosan túllihegett Kanári-szigeteki vulkánkitörésből származó kén-dioxidos „gázfelhő” lehet az oka.

A Facebook-on kezdett el terjedni egy bejegyzés, miszerint egy, a La Palma-i vulkánkitörésből származó, „veszélyes” kén-dioxid felhő érheti el hazánkat. Ez a rémhír kisebb riadalmat keltett azoknak a körében, akik nem néztek megfelelően utána a híreszteléseknek, amik egyenesen azt állították, hogy a légszennyezés várhatóan meg fogja haladni az egészségügyi határértékeket. Végül az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) kellett cáfolni ezeket a téves információkat és megnyugtatni az embereket.

„Sajnos KÉNtelenek vagyunk ezzel foglalkozni, mivel már több forrásból is megkaptuk, hogy egy hatalmas SO2 felhő éri el az országot – írták a szolgálat facebook bejegyzésében. – A rémhírből pár információ kimaradt, például hogy az SO2 érték az EGÉSZ légoszlopból származik, azért ilyen szép szemléletes. A magasabb légrétegeben sokkal több az SO2, de minél alacsonyabbra megyünk annál kisebb lesz, a felszínen tehát gyakorlatilag semmit sem érzünk majd belőle.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az izgalomra egyébként már csak azért sincsen semmi ok, mivel az utóbbi egy hónapban nem ez az első ilyen „felhő” Magyarország felett és az ominózus cikkig senkinek nem tűnt fel semmi. Nem lesz ezektől a jelenségektől semmi bajunk, még savas eső sem várható, az esetleges szagélmények mellett legfeljebb különlegesen színes, vulkáni naplementében gyönyörködhetünk. Ezt erősítette meg az OMSZ csütörtöki közleménye is, amiben legfrissebb méréseikkel támasztják alá, hogy szinte semmilyen hatást nem gyakoroltak a történtek hazánk légszennyezettségére.

„Az adatok alapján világosan látszik, hogy mennyire túl voltak fújva a La Palma-i vulkánkitörésből származó kén-dioxiddal kapcsolatos hírek. A korábbi napokban mi is több posztunkban próbáltuk visszafogni a „hype-ot”, de talán most a mért adatokkal sikerül pontot tenni az ügy végére. […] A kén-dioxid koncentrációja mindenütt alacsony a talaj közeli légrétegekben, és így volt ez már tegnap (okt. 20) is. A mérőállomásokon 10 mikrogramm/köbméter alatti értékeket mérünk, 100 mikrogramm/köbméter alatt kiválónak számít az érték.” (Forrás: OMSZ facebook, 24.hu) ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments