Egy váci környezetvédelmi gyerekprogram, ami „egy volt a természettel”

Nem lett a Madách Imre Művelődési Központ a nemzetközi vadászati kiállítás tagintézménye, még akkor sem, ha egy délelőttre ide is kitömött madarak költözhettek be az általános iskolások környezetvédelmi versenyére. Persze az „egy a természettel” szlogen ide is beillett volna, annak ellenére, hogy a gyerekek jól tudták, hogy a kitömött madarak csupán szemléltető eszközök, és nem trófeák, amiknek a szerepe csupán annyi volt, hogy meg tudják-e különböztetni a védett madarakat és milyen közmondás, mese, vagy dalocska jut róluk eszükbe. Merthogy ez a verseny nemcsak a szakmai tudásról, hanem a kreativitásról is szólt.

A versenyzőknek szelektív hulladékból kellett készíteni olyan lábbelit, amit viselniük kellett és újra kellett gondolniuk a váci szelektív hulladékgyűjtő konténerek piktogramjait (Na mondjuk, ezt nem nehéz újragondolni kis kreativitással, és kicsit több rajzkészséggel).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A tavaszi váci környezeti nevelési rendezvénysorozatba illesztették bele a kreatív környezetvédelmi vetélkedőt, amit most ősszel rendeztek meg a Covid karantén miatt. A vetélkedőbe nem csak váci, hanem kistérségi iskolákat is bevontak.

Nem is annyira a Covid, mint a jelenlegi influenza miatt nem tudott részt venni minden váci iskola, amely tervezte, így 4 váci (Fölváry, Juhász, Radnóti, és a Karolina) a sződi, a verőcei és a vácdukai, környékbeli települések általános iskoláinak csapatai vettek részt a megmérettetésen.

A csapatoknak hulladékgazdálkodás, környezetvédelem és természetvédelem terén kellett helytállniuk kreatív feladatok megoldásaival, amik nemcsak a szakmai felkészültségüket, hanem helyzetfelismerő képességüket is próbára tette.

A vetélkedőt a művelődési  központban tartották, ahol a köszöntőt és a versenyzők díjait Inotay Gergely oktatásért felelős alpolgármester adta át. Köszöntőjében kiemelte a prevenció szerepét, ami, ahogyan a drogmegelőzés, úgy a környezetvédelem terén érvényes és az egyetlen lehetőség, hogy egy új generáció tanuljon a szüleik hibájából, és felkészüljön, hogy neki sikerüljön olyan környezetben élni, ahol még élni lehet és amit nem szennyezünk el végérvényesen. Bátorította a diákokat, hogy amit tanultak, azt nyugodtan meséljék el szüleiknek és éljék életüket ebben a szellemiségben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Egy ilyen versenyen igazából mindenki győztes, aki szívvel- lélekkel részt vett a programban, de azért minden versenyen vannak, akik a dobogóra állhatnak. Ezen a versenyen a Földvárysok „pontszerző” 4. helyen végeztek, a verőcei gyerekek kapták a 3., a Radnótisok a 2. helyet és a vácdukai gyerekek állhattak a dobogó csúcsára, ők voltak a legeredményesebbek ezen a programon.

A programot a város megbízásából Bíró György és BARÁTAI rendezték. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments