Elindult az idei iskolatej, iskolagyümölcs, – zöldség program Vácon is, a lokálpatrióták reagáltak

A Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy István agrárminiszter a Magyarországon már évtizedek óta működő iskolatej, iskolagyümölcs-, zöldség programról kedden.

Magyari József, az intézmény vezetője bevezetőjében kiemelte: iskolájuk már több, mint tíz éve vesz részt a programban. Szerinte nagyon fontos egészséges életmódra nevelés, az egészséges táplálkozás rendkívül fontos, és így mindennap eljut a gyerekekhez, akiknek nevében is a támogatásért köszönetét fejezte ki az igazgató.

Rétvári Bence államtitkár azzal a régi mondással kezdte beszédét, hogy „Napi egy alma az orvost távol tartja”.

„Az elmúlt két évben megtanultuk, hogy a minél erősebb immunrendszerre nagyon nagy szüksége van minden embernek, minden gyereknek. A járvány alatt akkor, amikor egyik hullám a másikat követi, nagyon fontos, hogy az immunrendszerünk minél erősebb legyen. Mindenfajta orvosi vizsgálat kimutatása a járvánnyal kapcsolatban bemutatta, hogy kinek minél ellenállóbb a képessége, akár gyerek, akár felnőtt, akár idős, annál inkább el tudja kerülni a koronavírust is és más betegségeket is” – mondta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: az iskolatej programnak a költségkerete 600 millió forintról 6 milliárd forintra, vagyis tízszeresére emelkedett 10 év alatt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Dr. Nagy István agrárminiszter a közel 100 éves iskolatej program indulását ismertette. Elmondta: hazánk a kezdetekről részt vesz az európai uniós társfinanszírozású iskolatej, iskolagyümölcs és iskolazöldség programban.

„Számos kutatás igazolja, hogy az egészséges táplálkozási szokások, melynek a tej fogyasztásán felül a másik kulcseleme a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs, azok mind gyermekkorunkban alakulnak ki. Ahogy a szokásaink, úgy az étkezési szokásaink is mind-mind gyerekkorunkban alakulnak ki. Ha ekkor a napi étkezésünk része a tej, a gyümölcs, illetve a zöldség, akkor felnőtt korunkban is fogjuk fogyasztani, ha ekkor kimarad, akkor felnőtt korban sem lehet erre minket rávenni. Minden szokásunk itt, ilyenkor, gyerekkorban alakul ki” – emelte ki.

A szakminiszter hozzátette: az idei tanév zöldséget, gyümölcsöt és tejet biztosító iskola programjai zökkenőmentesen el tudtak indulni. A 2021-22-es tanévben az iskolagyümölcs programban csaknem 2300 általános iskola és általános iskolai évfolyamokkal rendelkező gimnázium, több, mint 535 000 tanulója, míg az iskolatej programban 2700 oktatási intézmény több, mint 446 000 tanulója vesz részt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„Erre a célra, azaz a két programra együttesen 6,7 milliárd forint nemzeti forrás, illetve 1,76 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, azaz 8,5 milliárd forint összességében. Természetesen figyelembe vettük az időközben történt piaci árváltozásokat, így sor került a programban támogatott termékkör támogatási összegének az emelésére is, mert hogy a gazdák is versenyképes árakkal tudják eladni termékeiket. Hiszen ezek a mennyiségek már az élelmiszeripari szereplők számára is bizony érzékelhető, stabilizáló erőt jelentenek, tehát még jelentős tétel.”

Elhangzott még, hogy csak az iskolatej programban 19 beszállító által 13 millió liter tej, míg a gyümölcs-zöldség programban pedig 34 beszállító közreműködésével mintegy 50 millió adag termék kerül kiosztásra.

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület reagálása

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület alelnöke, Makrai Zsolt eljuttatta szerkesztőségünkhöz reagálásukat az esemény kapcsán. Ebben arról ír, hogy sajnos semmi újdonságot nem jelentett be az agrárminiszter és körzet fideszes parlamenti képviselője a váci Árpád iskolában tartott sajtótájékoztatón a közétkeztetésre vonatkozóan.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

„Pedig intézkedhetnének annak érdekében, hogy ne a váci adófizetőknek kelljen azon százmilliós nagyságrendű kiadást fedezni, amelyet a nem váciak közétkeztetése költ el a város. Mert gyümölcs- és iskolatej program a 12 évnyi Fidesz-KDNP kormányzást megelőzően is volt állami és uniós forrásból az akkor még önkormányzati fenntartású váci általános iskolákban. A különbség a korábbi és a mostani idők között annyi, hogy az akkori váci lokálpatrióta képviselők nem fotózkodtak almaosztogatás közben egy osztályteremben, és a pedagógusok nagyobb megbecsülést kaptak, mint ma.

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület emlékeztet rá, hogy pont a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői voltak azok Vácon, akik nem támogatták az akkori almaprogram kiadásaira plusz forrás biztosítását, sőt az egyik mai kormánypárti képviselő leszavazta ezt a javaslatot.” – írja a közleményben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments