Gödön épül egy óriásüzem, aminek a csápjai most már elérnek Vácra is

Göd után Vácon is lakossági fórumot szerveztek a Samsung régión belüli terjeszkedése, szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése miatt. A két, talán leginkább érintett város polgármestere és a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (DMRV) képviselői megjelentek az eseményen, azonban a dél-koreai cégcsoport a meghívás ellenére sem képviseltette magát, így sok kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt.

Az elmúlt időszakban számos aggály merült fel a térségünkben zajló gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatban, amik abból eredeztethetőek, hogy a kormány Magyarországot Európa második legnagyobb akkumulátorgyártójává szeretné tenni. Ezt az ambiciózus tervet jelentette be kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozón. Ennek alapozhattak meg korábban azzal is, hogy nemzetgazdasági jelentőségű beruházássá nyilvánították a gödi Samsung gyárat, aminek a csápjai most már elérnek Vácra is.

Az ezzel kapcsolatos problémákkal nyitotta meg a szerda este megtartott lakossági fórumot Matkovich Ilona, akinek a szavaiból az is kiderült, hogy az egyik eredendő probléma az üggyel kapcsolatban a kommunikációnak a teljes hiánya. A polgármester elmondta, hogy ő maga is a sajtóból értesült Toperini parkban készülődő munkálatokról, amik ráadásul annak ellenére vették kezdetüket, hogy korábban jelezte Vác nem kíván semmilyen módon kapcsolódni az akkumulátorgyártáshoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„A mai napnak a témája az a fejlesztés, amit a Samsung gyárnak a bővülése kényszerít ki vagy okoz. Tudniuk kell, hogy nem pont ebben a felállásban ültünk volna ennél az asztalnál, de akiket meghívtunk szakemberek, akik érintve vannak akár a kutak lezárásával kapcsolatban, akár a cég képviseletében mindenki lemondta vagy el sem vállalta a megjelenést” – nehezményezte a városvezető, hogy ezúttal se fog tudni választ kapni a felmerülő kérdésekre.

„Azért is beszélünk mi most itt erről a témáról mert azt szeretnénk tudni, hogy mi vár ránk. Lehet, hogy most éppen jobban eltúlozzuk, mert jobban félünk attól, ami a valóságban majd történik. De az is lehet, hogy nem vagyunk még a tudatában annak, hogy mi történhet.”

Balogh Csaba, Göd polgármestere is sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy anélkül a fél nélkül kell megtartaniuk ezt a beszélgetést, akihez egyébként a legtöbb kérdés szólna. Majd hozzátette azt is, hogy már csak azért is fontos lenne a cég jelenléte, hogy a lakosság végre közvetlenül is választ kaphasson kérdéseire.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

„A kérdéseinknek a többsége a Samsung-nak lett megcímezve. Tőlük várunk nagyon sok választ. Nagyon sajnálom, hogy nem jöttek el se ide, se a hét elején tartott fórumra Gödön és sajnálom, hogy ilyen nehéz őket megszólítani plenárisan, pedig ezeknek igenis van erejük. Látszik az, hogy a lakosság érdemben tesz fel kérdéseket” – mondta a városvezető.

De szerencsére nem zajlott le teljesen eredménytelenül a rendezvény, ugyanis a DMRV képviseletében Balogh Zsolt műszaki igazgató, valamint Farkas Egonné üzemeltetési főmérnök megjelentek és készek voltak reagálni minden felvetésre. Sőt a közönség még egy kis előadást is meghallgathatott a 32 milliárdból 2024-ig megvalósuló új szennyvíztisztító telep terveiről és a társaság helyi működéséről.

Az aggodalmakra reagálva Balogh Zsolt elmondta, hogy a Samsung SDI jelzett kapacitásánál jóval nagyobbra tervezik a beruházást. Valamint, mivel többen kifogásolták, hogy a szennyvízelvezetés nyomvonala nem ideális hozzátette: közterületen egyszerűbb elvinni a vezetékeket, de a kivitelező tervezőjének bevonásával már érdemben foglalkoznak új nyomvonallal, ami elkerüli Neveleket és Gödöt. De az is elhangzott, hogy a beruházás során a meglévő fogyasztók érdekeit nem érheti kár, sőt megvalósulásával 7000 köbméterrel nő majd a vízkivételi lehetőség. Valamint a gyár szennyvízének kevés az iszaptartalma, nehézfémeket nem tudtak kimérni belőle

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Váchoz kapcsolódóan elhangzott, hogy a vezeték építése várhatóan egy év múlva kezdődik. A kerékpárutat két helyen keresztezi majd, de itt átvezetéssel fogják megoldani, tehát nem kerül lezárásra. Az évek óta terjengő bűz továbbra is probléma maradhat, mert az ahhoz kapcsolódó fejlesztés csúszik, így várhatóan jövő ősszel készülhet el.

A DMRV képviselete nem tudott mindenre felelni, nagyon sok olyan kérdés maradt nyitott, amire csak a Samsung SDI tudna válaszolni. De Matkovich Ilona a fórumot záró beszédében elmondta, bízik abban hogy a települések és a civil szervezetek összefogása révén a jövőben a cég szóba áll majd a lakossággal. A fórumot hamarosan teljes egészében megnézhetik az ES tévében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments