Idén is váltófutással emlékeztek meg az aradi vértanúkról a Vanyek Béla Sportcentrumban

Szikrázó napsütésben, melegben, igazi „futó időben” emlékeztek meg idén is egy váltófutással az 1849-ben kivégzett 13 aradi vértanúról. A Vanyek Béla Sportcentrumban pénteken összemérhették erőiket Vác általános, illetve középiskolái, hogy elhódítsák az esemény főnyereményét, a vándorkupát.

Már-már hagyománnyá vált városunkban, hogy a 48-49-es forradalmat követő megtorlásokra való megemlékezésre egy alternatív mód is kínálkozik a helyi fiatalok számára. A Váci Reménység Sportegyesület jóvoltából idén immáron 32. alkalommal tudják az iskolák és azok tanulói összemérni az erejüket egy futóverseny keretei között. Az emléknapnak megfelelően tematizált eseményen a gyerekek így a közös sportolás és versenyzés élménye mellett lehetőséget kapnak megismerkedni a kivégzettek neveivel, illetve némileg az akkori eseményekkel. Ehhez járult hozzá Rétvári Bence országgyűlési képviselő, illetve Marton Zsolt püspök is, akik a rendezvényt megnyitó beszédükben elmondták, hogy szerintük mire is fontos visszaemlékeznünk ezen alkalmakkor.

„Nagyon jó, hogy itt a váciak családja ezzel a váltófutással is emlékezik az első miniszterelnökünkre, akit kivégeztek 172 évvel ezelőtt és az aradi tizenhármakra. Egy olyan országban élünk, amelynek az első miniszterelnökét, nem sokkal a miniszterelnöksége után kivégezték, a második miniszterelnökünket, Andrássy Gyulát pedig még azelőtt kivégezték, mielőtt miniszterelnök lehetett volna, hiszen őt is 49 után halálra ítélték. Szimbolikusan egy bábu formájában kivégezték, majd pár évvel később ő koronázta meg Ferenc Józsefet, Ferenc József pedig őt nevezte ki miniszterelnöknek – emlékeztetett az államtitkár. – Miért fontos ezzel a futással is emlékeznünk a 48-49-es hősökre? Azért, mert egy olyan részén élünk Európának, amely mindig valamilyen birodalmak nagyon tetszik. Néha délről jön, néha nyugatról, néha keletről, de volt olyan is, hogy északról.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Erdős Olivér területi bajnokként, a BHSE váci fiókcsapata harmadik helyezettként tért haza Mezőfalváról

Majd őt követte a váci egyházmegye vezetője, aki azután, hogy elmondta ő hozzá is nagyon közel áll a testmozgás, megpróbálta rávezetni fiatal hallgatóságát miről beszélünk, amikor a vértanú szót emlegetjük.

„Október hatodika van és egy ilyen csodálatos sport napon mi most mégis aradi vértanúkra emlékezünk. Mi közünk van nekünk ő hozzájuk? Nagyon messzi vannak a történelemben, már a dédszüleink se biztos, hogy kapcsolatba lennének velük, ha még élnének. De mégis valamiképpen közel vannak hozzánk ők. […] Ki a vértanú? A vértanú olyan ember, aki egy eszméért, hitért áldozza életét, vérével tanúskodik hite, eszméi mellett. Számunkra ismerős a fogalom és elsősorban azokra a szentekre gondolunk ilyenkor, akik Krisztusért, hitükért vállalták a halált. Az aradi vértanúk tudatosan hozták meg szent áldozatukat, elsősorban nem a hitért, hanem a hazáért, a közösségért, a szabadságért” – fogalmazott Marton Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A sorstársközösség ereje pótolhatatlan – Interjú az eltérő fejlődésű gyermekek szüleinek indított csoportról

A felszólalások végeztével pedig megkezdődhetett az, amire minden jelenlévő várt. A versenyzés. A diákok ez alkalommal is 13 fős csapatokban próbálhatták meg elhódítani a vándorkupát, illetve minél előkelőbb helyezést szerezni iskolájuk, közösségük számára. Tették mindezt remek hangulatban és rendkívül sportszerűen végig egymást biztatva. A legnagyobb versengés, már megszokott módon a középiskolások mezőnyében alakult ki a Boronkay, illetve a Selye tanulói között, ezzel is fokozva a hangulatot. Így újból egy izgalmas versenynek lehettek a szemtanúi a jelenlévők, még akkor is ha a végeredmény végül a papírformát hozta.

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai általános iskola lány kategóriában:

 1. Árpád Fejedelem Általános Iskola – felkészítő tanárok: Kareczkiné Csernák Dóra, Balogh Baksza Anita, Tömör Csaba
 2. Karolina Katolikus Általános Iskola – felkészítő tanár: Szabó Ágnes
 3. Juhász Gyula Általános Iskola – felkészítő tanár: Winternitz Arnold

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai általános iskola fiú kategóriában:

 1. Árpád Fejedelem Általános Iskola – felkészítő tanárok: Kareczkiné Csernák Dóra, Balogh Baksza Anita, Tömör Csaba
 2. Radnóti Miklós Általános Iskola – felkészítő tanár: Kalec Balázs
 3. Váci Karolina Katolikus Általános Iskola – felkészítő tanár: Szabó Ágnes
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vácon fogják képezni a térség elektromosautó-szerelőit

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai középiskola lány kategóriában:

 1. Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – felkészítő tanár: Nemes Tibor
 2. Selye János Egészségügyi Technikum – felkészítő tanár: Nagy Kornélia
 3. Géza király Közgazdasági Technikum – felkészítő tanár: Csernák Petra

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai középiskola fiú kategóriában:

 1. Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – felkészítő tanár: Nagy Péter
 2. Selye János Egészségügyi Technikum – felkészítő tanár: Nagy Kornélia
 3. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola – felkészítő tanár: Csernák Petra

Kegyeleti Váltófutás győztes csapatai felnőtt kategóriában:

 1. Apor Vilmos Katolikus Főiskola futói
 2. Cházár András Többcélú Oktatási Intézmény tanárai
 3. Váci Reménység Egyesület csapata

Az idei Vándorkupát férfi kategóriában a Boronkay csapata, míg a lányoknál az Árpád Fejedelem általános iskola diákjai vehették át. A rendezvényt az egyesület atlétái és cserkészei segítették. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments