Két helyszínt is megtisztítottak Vác környékén az illegális szeméttől

Pénteken két helyszínen is, az illegálisan letett hulladékok felszámolásáról számolt be a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence.

Az első helyszín Václigetnek, már Sződligethez tartozó része volt, ahol a Václiget és Márialiget Civil Egyesület tagja tüntették el a lerakott hulladékot. Mint elhangzott: 2,4 millió forintot kaptak pályázat útján a munkára.

A helyszínen Rétvári Bence arról beszélt, hogy legfőbb feladat, hogy a saját környezetünket, a lakókörnyezetünknek a közvetlen környezetét tisztítsuk meg először az illegális szeméttől.

„Az elmúlt években a Tisztítsuk meg Magyarországot! projekt keretében nagyon sok szervezetnek és önkormányzatnak tudtunk abban segíteni, hogy a kellő anyagi fedezetet biztosítsuk ahhoz, hogy meg tudjuk tisztítani Magyarországot. A több milliárd forintból itt a környéken is már több projektben részt vettünk, többek között Vácrátóton is. De nagyon örülök, hogy itt helyben is az egyesületnek sikerült pályáznia, ezt megnyerte és itt Václigeten ezt a részt meg tudták tisztítani, közösen kormányzati forrásból, de mellette a helyiek munkájával” – mondta.

Iski László, a Václiget és Márialiget Civil Egyesület (VMC) elnöke arról beszélt, hogy a munka során számos nehézséggel találták szembe magukat. Ilyen volt például az, hogy a szemét sok estben be volt ásva a földbe, eltávolításához gépi segítséget is igénybe kellett venniük.

„A 8 hektáros területen nagyjából 50 tonna hulladékot ártalmatlanítottunk, szállítottunk el legális hulladékgazdálkodóhoz és ezzel gyakorlatilag megtisztult a terület. A terület őrzéséről gondoskodunk fizikai akadályokkal, és mivel magánterületen állunk, amely egy cég tulajdonában van a jogszabályoknak megfelelően megfigyelhetjük kamerarendszerrel, mely által megakadályozható az, hogy újra kialakuljon egy ilyen komoly gócpont itt” – mondta. Hozzátette: a szemetet átnézték és találtak benne Dunakesziről, Sződligetről, Vácról, Csörögről, Vácdukáról, de még Békéscsabáról is hulladékot.

Iski László úgy véli, hogy a kereslet és kínálat között bonyolult összefüggés van. A munka során fel is derítettek olyan csapatokat, akik üzletszerűen foglalkoznak az illegális hulladéklerakással, de mint elhangzott, ők már erre e területre nem fognak újból szemetet letenni.

„A hulladékok között volt sitt, volt benne autóalkatrész, műanyag autóalkatrészek, üvegek, kibelezett hűtők, rengeteg műanyag, egyéb elektronikai terméknek a műanyag váza, például rengeteg fűnyíró, rengeteg gumiabroncs és az építési törmelék is nagyon komoly mennyiségű volt. Valamelyik részen gyakorlatilag talajcserét is kellett végezni, mivel annyira elszennyeződött a talaj. Volt faanyag is, kőzetgyapot és egyéb kommunális hulladék, de még pelenka is.”

A Váci Napló kérdésére Iski László elmondta még, hogy már jó néhány elfogásuk volt illegális hulladéklerakással kapcsolatosan Václigeten. Volt, hogy visszakövették a szemétből a tulajdonost és megkeresték, de volt olyan is, hogy tetten érték az elkövetőt, majd a hatóságot értesítették.

A másik szeméttől megtisztított helyszín a Csörögi Major területe volt, ahol a Lasselsberger Hungária Kft. területéről gyűjtötték össze a lerakott hulladékot.

A helyszínen Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy változtatni kell a társadalmi mentalitáson.

„Alapvetően hiszünk abban, hogy az illegális hulladék elhelyezésénél a társadalmi mentalitáson változtatni kell és a magyar kormány egy online-párbeszédet, mondhatni egy zöld párbeszédet kezdeményezett, hiszen nagyon fontos a magyar lakosság, a magyar társadalom véleményének a kérdésköre a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a klímavédelem vonatkozásában. Ez az online-kérdőív egyébként 12 kérdést tartalmaz és foglalkozik a hulladék feldolgozásának a kérdéskörével is. Ezért nagyon fontos a mai nap és a mai napnak az aktualitása” – mondta.

Rétvári Bence itt is hangsúlyozta, hogy a Tisztítsuk meg Magyarországot! program keretében civil szervezetek és önkormányzatok pályázhatnak arra, hogy a saját településük külterületéről, környezetéből elszállítsák az illegális hulladékot.

„Az elmúlt hónapokban mindenki láthatta Magyarországon, hogy magasabb fokozatba kapcsolt az illegális hulladéklerakóknak a megszüntetése. Elindult egy hulladékradar alkalmazás, amellyel ki-ki le tudja fotózni és be tudja küldeni ott, ahol illegális hulladéklerakót talál. Ennek egy következő lépcsőjénél vagyunk, hiszen itt egy olyan hulladék elszállítási folyamat zajlik, amelyben a helyi önkormányzat és a Lasselsberger Kft működik együtt abban, hogy ezt a részét a külterületnek, elsősorban a kamionok által használt útszakaszt is megtisztítsanak teljes mértékben az illegális hulladékoktól” – mondta.

Mint ismeretes Václigeten egy bányaüzemet működtet a Lasselsberger Hungária Kft. Most a területen a kiszállítási útvonal mentét tisztították meg.

„A megállapodás keretében az önkormányzat kérése az volt, hogy ezt az útszakaszt, illetve az útszakaszon lévő illegális hulladékot szállítsuk el, illetve tisztítsuk meg. Ez a mai napig 1600 köbméter mennyiségben meg is történt. Mi is hiszünk abban, hogy a környezetünket csak együtt tudjuk szebbé tenni és a jövő nemzedék számára élhetőbbé tenni. Köszönjük szépen a lehetőséget és az együttműködést az önkormányzatnak és a támogató hozzáállásukat” – mondta a helyszínen Máté László, a Lasselsberger Hungária Kft. ügyvezetője.

A szemétlerakás ezen a területen már évtizedes problémát jelent.

„Ez egy jó példa, hogy egy helyi vállalkozással, vállalattal együttműködve a közös cél érdekében egy ilyen megoldást tudtunk kieszközölni. Most 800 tonna hulladékot szállítanak el. Ezzel az emberekben a tisztaságérzete növekszik, valamint jól fog esni nekik, hogy vannak vállalatok, akik közvetlen őket segítik. Tisztább Magyarország! Ez a célja az önkormányzatnak is, a kormánynak is” – mondta Szorcsik József Csörög polgármestere. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments