Kétszámjegyű a drágulás a váci ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány utáni talpraállás a váci kistérség kínálati árakat is erőteljesen érintette. Az év eleje óta a településen rögzített adatok szerint már kétszámjegyű az áremelkedés mértéke a használt lakóingatlanok esetében, a négyzetméterenkénti átlagár pedig közel 17%-kal haladja meg az országos átlagárat. De mégis milyen kínálati árak jellemzik most a váci ingatlanpiacot és mennyi ideig kell félretenni egy használt ingatlanra, ha az átlagfizetést vesszük alapul?

Erőteljes kitelepülési hullám, folyamatos drágulás 

A váci használtingatlan-piacon az év eleje óta közel 11%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár a portál által rögzített adatok alapján. Az egyébként is drágább árfekvésű település egyre népszerűbb lett a pandémia és a fővárost is erőteljesen érintő áremelkedés miatt, így újabb költözési hullám vette kezdetét az idén. E jelenség a váci ingatlanárakat is nagymértékben befolyásolta: az eladó használt lakóingatlanok négyzetmétere 2021. január és augusztus között átlagosan 55 ezer forinttal nőtt. Ez a gyakorlatban akár plusz 5 és fél millió forint többletet is jelenthet a vételárban az év eleji kínálati árakhoz képest. Az országos átlagár felett található váci ingatlanárak havonta átlagosan 1,5%-kal nőttek – derül ki a hirdetési portál statisztikai elemzéseiből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A panelek kis mértékben, a téglalakások közel 10%-kal drágultak

A trendfordulóval – vagyis a lakáspiaci drágulást túlszárnyaló családi házak áremelkedésével – ellentétben a váci használtingatlan-piacon a téglalakások drágultak nagymértékben január óta. Az egy négyzetméterre jutó átlagár-drágulás a téglalakások esetében 9,9%-os, ezzel szemben a panelek kínálati ára csupán 1,9%-kal emelkedett átlagosan. Az aktuális statisztikák szerint a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 622 ezer forint, míg a paneleké 417 ezer forint. A téglalakások a portál adatai szerint havonta átlagosan 1,4%-kal emelkedtek, ami 56 ezer forintos különbséget jelent a januári és az augusztusi átlagos négyzetméterár között.

A családi házak piacán – a trendfordulóval ellentétben – az eddig eltelt hónapok alatt csupán 3,1%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár. Az aktuális elemzések szerint 445 ezer forint az átlagos négyzetméterár, 14 ezer forinttal több, mint az év elején.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Ingatlan átlagfizetésből? Ennyi ideig kell spórolni rá

A Központi Statisztikai Hivatal felméréséből kiderül, hogy a budapesti régióban a 2021. I. féléves havi nettó átlagkereset összege 351 ezer forint volt. Ezt alapul véve vizsgálta meg a hirdetési portál, hogy mennyi időbe telhet összespórolni egy ingatlanra valót Vácon.

A családi házak átlagos kínálati ára a portál adatbázisában található hirdetések alapján 45-50 millió forint. Így, ha családi házat vásárolnánk, akár már 10 évnyi teljes átlagfizetésből megtehetnénk. Azonban, ha lakást vásárolnánk, még akkor is busás árat kell fizetni egy használt ingatlanért. A téglalakások átlagosan 40 millió forintos kínálati áron kerülnek meghirdetésre, így 9,5 évnyi átlagkeresetből megspórolható egy téglalakás ára. A panellakások kínálati ára valamivel olcsóbb, megközelítőleg 25 millió forint, így már 6 évnyi átlagfizetés elegendő lehet egy panellakás megvásárlásához. (Forrás: ingatlannet.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments