Kétszámjegyű a drágulás a váci ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány utáni talpraállás a váci kistérség kínálati árakat is erőteljesen érintette. Az év eleje óta a településen rögzített adatok szerint már kétszámjegyű az áremelkedés mértéke a használt lakóingatlanok esetében, a négyzetméterenkénti átlagár pedig közel 17%-kal haladja meg az országos átlagárat. De mégis milyen kínálati árak jellemzik most a váci ingatlanpiacot és mennyi ideig kell félretenni egy használt ingatlanra, ha az átlagfizetést vesszük alapul?

Erőteljes kitelepülési hullám, folyamatos drágulás 

A váci használtingatlan-piacon az év eleje óta közel 11%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár a portál által rögzített adatok alapján. Az egyébként is drágább árfekvésű település egyre népszerűbb lett a pandémia és a fővárost is erőteljesen érintő áremelkedés miatt, így újabb költözési hullám vette kezdetét az idén. E jelenség a váci ingatlanárakat is nagymértékben befolyásolta: az eladó használt lakóingatlanok négyzetmétere 2021. január és augusztus között átlagosan 55 ezer forinttal nőtt. Ez a gyakorlatban akár plusz 5 és fél millió forint többletet is jelenthet a vételárban az év eleji kínálati árakhoz képest. Az országos átlagár felett található váci ingatlanárak havonta átlagosan 1,5%-kal nőttek – derül ki a hirdetési portál statisztikai elemzéseiből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az Ecseri lakodalmas magával ragadta a közönséget Vácon is

A panelek kis mértékben, a téglalakások közel 10%-kal drágultak

A trendfordulóval – vagyis a lakáspiaci drágulást túlszárnyaló családi házak áremelkedésével – ellentétben a váci használtingatlan-piacon a téglalakások drágultak nagymértékben január óta. Az egy négyzetméterre jutó átlagár-drágulás a téglalakások esetében 9,9%-os, ezzel szemben a panelek kínálati ára csupán 1,9%-kal emelkedett átlagosan. Az aktuális statisztikák szerint a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 622 ezer forint, míg a paneleké 417 ezer forint. A téglalakások a portál adatai szerint havonta átlagosan 1,4%-kal emelkedtek, ami 56 ezer forintos különbséget jelent a januári és az augusztusi átlagos négyzetméterár között.

A családi házak piacán – a trendfordulóval ellentétben – az eddig eltelt hónapok alatt csupán 3,1%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár. Az aktuális elemzések szerint 445 ezer forint az átlagos négyzetméterár, 14 ezer forinttal több, mint az év elején.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy váci környezetvédelmi gyerekprogram, ami „egy volt a természettel”

Ingatlan átlagfizetésből? Ennyi ideig kell spórolni rá

A Központi Statisztikai Hivatal felméréséből kiderül, hogy a budapesti régióban a 2021. I. féléves havi nettó átlagkereset összege 351 ezer forint volt. Ezt alapul véve vizsgálta meg a hirdetési portál, hogy mennyi időbe telhet összespórolni egy ingatlanra valót Vácon.

A családi házak átlagos kínálati ára a portál adatbázisában található hirdetések alapján 45-50 millió forint. Így, ha családi házat vásárolnánk, akár már 10 évnyi teljes átlagfizetésből megtehetnénk. Azonban, ha lakást vásárolnánk, még akkor is busás árat kell fizetni egy használt ingatlanért. A téglalakások átlagosan 40 millió forintos kínálati áron kerülnek meghirdetésre, így 9,5 évnyi átlagkeresetből megspórolható egy téglalakás ára. A panellakások kínálati ára valamivel olcsóbb, megközelítőleg 25 millió forint, így már 6 évnyi átlagfizetés elegendő lehet egy panellakás megvásárlásához. (Forrás: ingatlannet.hu) ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments